De Jemenitische Houthi’s hebben op woensdag een raket afgevuurd op de luchthaven van Abha in Saoedi-Arabië. Daarbij geraakten 26 burgers gewond. Riyad wijst met beschuldigende vinger naar Iran en belooft represailles.

Het projectiel landde in de aankomsthal van de luchthaven van Abha. Er vielen 26 gewonden, waaronder drie vrouwen en twee kinderen. Acht van de gewonden werden in het ziekenhuis opgenomen, de rest van hen werd ter plaatste verzorgd.

Iran

Volgens de Saoedi’s gaat hem om een oorlogsmisdaad. De aanval zou daarenboven bewijzen dat de Houthi‘s “geavanceerde wapens uit Iran” verkregen hebben. Volgens de door Saoedi-Arabië gesteunde Jemenitische regering waren er zelfs Iraanse experten aanwezig op de lancering van de raket. Iran heeft steeds ontkend dat het de Houthi’s bewapent.

Sinds 2015 is een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) verwikkeld in een oorlog met de sjiitische Houthi’s. Het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een mededeling dat de coalitie “dringende en gepaste maatregelen zal treffen om deze door Iran gesteunde terroristische Houthi-milities af te schrikken”.

Een woordvoerder van de Houthi’s kondigde aan dat de groepering elke luchthaven in Saoedi-Arabië zou viseren. De laatste maanden voeren de Houthi’s een gesofisticeerde campagne uit met onder meer raketten en drones, gericht op Saoedische infrastructuur. De aanvallen leiden op hun beurt tot zware represailles van de Saoedi’s.