De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) dreigde ermee om vanaf maandag nieuwe invoerheffingen in te voeren op Mexicaanse goederen, indien het land niet meer inspanningen doet in de strijd tegen illegale migratie naar de Verenigde Staten. Dat dreigement lijkt nu vruchten af te werpen. Zo zal Mexico 6.000 militairen naar de grens met Guatemala sturen in de strijd tegen illegale migratie. Daarnaast worden ook de bankrekeningen van 26 mensensmokkelaars geblokkeerd. 

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft gedreigd om vanaf maandag importheffingen van 5% in te voeren op Mexicaanse producten als het land geen maatregelen neemt tegen de illegale immigratie richting de VS. De heffingen zouden elke maand met 5% stijgen tot 25% in oktober en zouden van toepassing zijn op goederen als auto’s, bier, tequila, groenten en fruit.

Vooruitgang in onderhandelingen

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard reisde naar Washington D.C. om daarover te onderhandelen. Op woensdag leek er nog weinig vooruitgang te zijn geboekt, maar op donderdag klonk Ebrard al een stuk optimistischer.

Volgens Ebrard heeft de Mexicaanse regering aangeboden om 6.000 leden van de Nationale Garde naar het zuidelijke grens met Guatemala te sturen. Eerder kondigde de linkse regering van president Andres Manuel Lopez Obrador aan dat ze de bankrekeningen van 26 mensensmokkelaars had geblokkeerd. Op woensdag werden minstens 350 migranten aangehouden die Mexico probeerden binnen te komen. Ook werden twee prominente migratie-activisten gearresteerd.

Daarnaast zou er verder onderhandeld worden over een grondige hervorming van de asielregels in de regio. Zo zouden de Verenigde Staten migranten makkelijker de toegang tot het land kunnen ontzeggen. Onder die nieuwe regels zouden migranten verplicht worden om asiel aan te vragen in het eerste land waar ze na hun vertrek aankomen.

Zo zouden Guatemalteken bijvoorbeeld asiel moeten aanvragen in Mexico in de plaats van de Verenigde Staten. Mensen die vertrekken uit El Salvador en Honduras zouden op hun beurt asiel moeten aanvragen in Guatemala in de plaats van verder te reizen naar Mexico of de Verenigde Staten.

Hoogste aantal illegalen in tien jaar tijd

Trump wil een einde aan de honderdduizenden migranten die vanuit Mexico illegaal de Verenigde Staten proberen binnen te komen. De Amerikaanse grenswacht heeft in mei 132.887 illegalen gearresteerd aan de Mexicaanse grens, een stijging van 33% ten opzichte van de maand ervoor. Het is tegelijk het hoogste cijfer in meer dan tien jaar. Indien die trend zich voortzet, wordt verwacht dat er dit jaar meer dan een miljoen illegalen zullen proberen de Verenigde Staten binnen te komen.