De Hongkongse regeringsleidster Carrie Lam heeft het controversiële wetsvoorstel dat uitleveringen aan China zou mogelijk maken voorlopig uitgesteld. Het wetsvoorstel leidde tot grootschalige betogingen in de stad. Een nieuwe betoging die vandaag gepland staat gaat alsnog door.

“Na herhaalde interne beraadslagingen in de afgelopen twee dagen, kondig ik nu aan dat de regering heeft besloten om de wetswijziging op te schorten, onze communicatie met alle sectoren van de samenleving te hervatten, meer uitleg te geven en te luisteren naar de verschillende opvattingen van de samenleving”, zei ‘chief executive’ Carrie Lam zaterdag op een persconferentie.

Uitleveringen aan China

Het wetsvoorstel zou ervoor zorgen dat Hongkongers – maar ook Chinezen en buitenlanders – uitgeleverd konden worden aan China. Het werd door tegenstanders gezien als een bedreiging voor de autonomie en de rechtsstaat in de voormalige Britse kolonie.

Vorig weekend kwamen zo’n miljoen mensen op straat in Hongkong om te betogen tegen de wet. Daarmee zou het het grootste protest in de stad zijn sinds daar in 1989 werd gedemonstreerd tegen de bloedige onderdrukking van het studentenprotest op het Tiananmenplein door communistische machthebbers in Beijing. De afgelopen week bleef men betogen. Her en der kwam het tot rellen. De politie zette traangas en rubberkogels in.

Vraag om ontslag van Lam

Het is de bedoeling dat de wet er alsnog komt. Hier en daar rijst de vraag of Lam nog kan aanblijven. Zij zegt “diep bedroefd te zijn en spijt te hebben dat de tekortkomingen in ons werk en diverse andere factoren wezenlijke controverses en geschillen in de maatschappij hebben doen toenemen”.

De democratische oppositie wil dat de wet volledig geschrapt wordt. De organisatoren van de betoging zijn van plan om ook vandaag te betogen. Zij vragen onder meer het ontslag van Lam.