Liesbeth Homans (N-VA), momenteel nog Vlaams uittredend minister van Binnenlands Bestuur, zal het ambt overnemen van minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die naar het Europees Parlement (EP) trekt. Dat liet Bourgeois zelf weten in op Radio 1 deze ochtend. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zal dan weer de post van viceminister-president erbij krijgen.

Homans werd al een poos genoemd als een favoriet in de opvolging van Bourgeois. Bourgeois was afgelopen verkiezingen lijsttrekker voor de N-VA op de EP. Homans wordt hiermee de eerste vrouwelijke minister-president ooit in Vlaanderen, en dit minstens tot wanneer een nieuwe regering wordt gevormd. Weyts schuift een bank op en wordt viceminister-president.

Boureois gaat zetelen in fractie naast uitgesproken conservatieve staatsnationalisten van VOX en Fratelli d’Italia

Homans werd donderdag nog opgenomen in het ziekenhuis na hartklachten. Ze trok zelf naar de spoed omdat ze pijn voelde in de borststreek. Iets dat vreemd genoeg bij sommige politieke tegenstanders bij Groen op spot kon rekenen. Op de afdeling cardiologie moest ze enkele hart- en longenonderzoeken ondergaan. Bourgeois denkt echter dat de medische situatie geen probleem zal opleveren. “Ik hoop dat ze er maandag bij kan zijn”, zo zegt hij. Maandag is er een extra ministerraad waarop de N-VA de nieuwe aanstelling formeel wil voorstellen. “Als dat niet zo is, gaan we moeten kijken hoe het scenario verandert.”

Bourgeois zegt niet te vertrekken “in bitterheid, maar in dankbaarheid. Al heb ik nooit verborgen gehouden dat ik graag verder had gedaan”, aldus nog de N-VA-veteraan. In het EP zal hij in de conservatieve ECR-fractie zitten naast onder meer de rechtse staatsnationalisten van VOX en Fratelli d’Italia. Een penibele positie voor de centrumrechtse volksnationalisten van N-VA. “Dat is niet de keuze van mijn hart, maar ik kan u met grote stelligheid zeggen dat er geen enkel alternatief was voor N-VA. Ik heb allerlei contacten gehad, heb enorm hard gewerkt aan het maken van een eigen fractie. Het spijt me bijzonder dat ik daar op een zucht na niet toe gekomen ben.”

Bourgeois liet ook zijn licht schijnen over de binnenlandse situatie in België. “Wij transfereren helaas enorm grote budgetten naar het Zuiden van het land, naar de Franstaligen, waardoor we onze positie in dat Noordelijke Europa nog niet hebben kunnen opnemen”, zo klonk het nog, “maar het is onze ambitie om daarbij te horen, te excelleren op alle mogelijke niveaus.’

N-VA blijft in EP-fractie samen met Spaans-unitaristen van VOX