Hendrik Bogaert (CD&V) zag deze week zijn spitsbroeder op de rechterflank Pieter De Crem afscheid nemen van de nationale politiek. Als mogelijke opvolger van voorzitter Wouter Beke vindt de West-Vlaming dat zijn partij moet “herbronnen”. Zo stelt hij voor om de sociale zekerheid af te schermen van nieuwkomers. “We moeten mensen meer ter plaatse opvangen”, zei hij daarover in De Zevende Dag.

De verkiezingsnederlaag zindert nog na bij de christendemocraten. De partij die ooit steevast incontournable was in Vlaanderen verloor afgelopen verkiezingen 6 (federaal) tot 8 (Vlaams) parlementszitjes. Een werkgroep van oud- en nieuwgedienden moet die nederlaag nu analyseren. CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert, die geen lid is van de werkgroep, vindt dat zijn partij moet herbronnen – desnoods in de oppositie – om een nieuwe verkiezingsnederlaag te vermijden. Hij doelt met name op de visie van zijn partij over thema’s zoals migratie en identiteit, die hij beschouwt als verklarende factor voor het succes van Vlaams Belang en rechts in het algemeen.

Rechtse toekomst voor de christendemocraten?

Één van Bogaerts voorstellen is om nieuwkomers af te schermen van de sociale zekerheid. “We moeten nadenken over een alternatief om die mensen op te vangen”, klinkt het bij hem in het VRT-programma De Zevende Dag“Waarom vangen we hen niet in de conflictregio op? Met een leefloon van hier kunnen we gemakkelijk tien mensen ter plaatse opvangen.”

Voor Bogaert is het voortaan eenzaam vertoeven op de rechterflank van de christendemocraten nu metgezel Pieter De Crem zijn Kamerzetel niet opneemt. De huidige binnenlandminister in lopende zaken zal zich voortaan enkel focussen op het burgemeesterschap in zijn gemeente Aalter. Nochtans zouden rechtse stemmen binnen de CD&V in de toekomst wel eens luider kunnen klinken met Bogaert als voorzitter. Eerder gaf hij al aan dat die rol hem wel zou liggen. Nu huidig voorzitter Wouter Beke na de verkiezingsnederlaag wellicht een stap opzij zal zetten, zou Bogaert zijn kans kunnen grijpen en zich kandidaat stellen.

Lees ook:

Bogaert lanceert ‘Nederlandsdag’: “Doen genoeg toegevingen”