Net op het moment dat de radicaal-linkse en unitaristische PVDA/PTB droomt van regeringsdeelname formuleert een Franstalige journalist zware beschuldigingen ten aanzien van de marxisten. “Drie mensen hebben me verteld dat ze af te rekenen kregen met impliciete dreigingen”, citeert Het Nieuwsblad de journalist. “Er zou zelfs een persoon in dienst zijn die niet anders doet dan Facebook-accounts van militanten in het oog houden”, klonk het.

Slecht nieuws voor de marxisten van de PVDA. Een Franstalige journalist maakte tijdens een uitzending van ‘C’est pas tous les jours dimanche’ een snoeiharde analyse over de interne werking van de partij. Zo zou de PVDA, naarmate militanten meer betrokken raakten, hun belastingsuittreksels opvragen. Het doel? De financiële noden onderzoeken. “Voor een koppel met één kind gaan ze ervan uit dat 2.100 euro genoeg is om rond te komen, gezien ze samen meer dan 3.000 euro verdienden, moest het surplus naar PTB doorgestort worden”, citeert Het Nieuwsblad de journalist.

Verder maakte hij melding van een “ware angstcultuur”. “Drie mensen hebben me verteld dat ze af te rekenen kregen met impliciete dreigingen”, stelde de journalist. Zo zou men tegen een ex-militant hebben gezegd dat men “wel Polen kende die hen iets zouden kunnen aandoen”. Daarnaast zouden de marxisten niet veel vertrouwen hebben in hun militanten. “Er zou zelfs een persoon in dienst zijn die niet anders doet dan Facebook-accounts van militanten in het oog houden”, klinkt het. Raoul Hedebouw, een kopstuk van de radicaal-linkse partij, spreekt de beschuldigen tegen en doet ze af als laster.

Opnieuw problemen

De extreemlinkse PVDA deed het best goed de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. In verschillende Vlaamse gemeenten zit men aan de gemeenteraadstafel, en in sommige gemeenten, zoals Zelzate, bestuurt men zelfs mee. Maar in nog geen 4 maanden sinds de eedaflegging hebben al tal van PVDA’ers hun partij de rug toegekeerd, en hun zetels geven ze uiteraard niet af. In Antwerpen stapte de helft van de fractie op waardoor men niet 4, maar slechts 2 gemeenteraadsleden overhoudt en ook in Brussel-stad halveerde men van 6 naar 3. De PVDA-fracties in Molenbeek en Vorst verloren dan weer elk 1 raadslid.

(Lees verder onder de ingevoegde reactie.)
Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Politicoloog Dave Sinardet (VUB) vermoedde dat er meer aan de hand is dan enkele te verwachten persoonlijke twisten. “Dit is niet meer puur lokaal en begint toch op een breder fenomeen te lijken”, zo vertelde hij VRT NWS. In de meeste gevallen gaat het om allochtone kandidaten die verkozen werden door een hoog aantal voorkeursstemmen, ondanks hun lijstplaats en met grote steun uit de eigen etnische gemeenschap. Dit “tegen de wens van de leiding van de PVDA in, want die hadden uiteraard liever de mensen die hoger op de lijst stonden, verkozen zien worden. Anders zet je hen daar niet.” En ook toen zouden de raadsleden geweigerd hebben om stukken van de zitpenningen af te staan aan de partij.

Allochtone verkozenen keren PVDA de rug toe

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE