Cengiz Cetinkaya, Gents gemeenteraadslid voor Groen, heeft het stadsbestuur gevraagd of er een nieuwe begraafplaats voor moslims geopend kan worden. Dat meldt Het Nieuwsblad. De vraag naar speciale begraafplaatsen voor moslims neemt fors toe, niet alleen in Gent maar ook in andere Vlaamse steden.

Vele moslims worden tot op heden begraven in hun land van herkomst, maar meer en meer moslims zouden toch verkiezen om in België begraven te worden. Daarom kwam de stad Mechelen enkele weken geleden nog tegemoet aan die toenemende vraag en werd er een begraafplaats geopend voor moslims. Daar kunnen ze begraven worden zoals de islamitische voorschriften het voorschrijven, op hun zij en richting Mekka.

Vraag neemt toe

In Gent bestaat er al een begraafplaats voor moslims met 148 beschikbare Mekka-gerichte begraafplaatsen voor moslims en 226 moslimbegraafplaatsen voor kinderen. De meeste plaatsen daarvan zijn inmiddels ingenomen en de vraag ernaar blijft toenemen. Daarom vroeg Gents gemeenteraadslid Cengiz Cetinkaya (Groen) het stadsbestuur om een tweede moslimbegraafplaats te maken “zodat nabestaanden in de buurt hun overledenen kunnen bezoeken”.

Schepen van burgerzaken Mieke Van Hecke (CD&V) staat open voor meer begraafplaatsen voor moslims, maar concrete plannen zijn er nog niet. “In Zwijnaarde is er nog ruimte voor uitbreiding, ook voor de graven van volwassen moslims. Maar voorlopig hebben we geen plannen om Mekka-gerichte graven aan te leggen op andere begraafplaatsen. Als die vraag vanuit de moslimgemeenschap zelf wordt gesteld, sluit ik niets uit.”