In 2017 werd de omstreden transgenderwet gestemd. Die ging begin vorig jaar van kracht en bepaalt dat transgenders niet langer een operatie of een doktersattest nodig hebben om legaal van geslacht te veranderen. Zo’n attest zou namelijk een discriminatoire drempel geweest zijn en de eigen seksuele identiteitsbeleving belemmeren. Maar volgens holebi-lobbygroep Çavaria ging de wet toch nog niet ver genoeg. Dit, niet omdat om terug te veranderen men wél een medisch attest nodig heeft, maar omdat ‘genderfluïde’ personen geen optie verkregen. Men moet immers kussen tussen ‘M’ of ‘V’, en niet ‘X’. En dat mag niet , vindt nu ook het Grondwettelijk Hof.

“Personen met een niet-binaire genderidentiteit moeten ook de mogelijkheid hebben om het geslacht in hun geboorteakte aan te passen aan hun genderidentiteit”, zo luidt het oordeel van het Grondwettelijk Hof en citeert ook De Morgen. Lobbygroep Çavaria haalt hiermee haar slag thuis. Concreet betekent dit dat de wetgever een derde mogelijkheid van ‘X’ zou moeten voorzien.

Çavaria wil ook dat 16-jarigen zonder enig attest kunnen ‘genderswitchen’

Het ‘X’-gegeven is niet het enige waar Çavaria zich vorig jaar druk om maakte. De transgenderwet bepaalt namelijk dat ook minderjarigen vanaf 16 jaar juridisch van gender kunnen veranderen, maar zij hebben wél nog een psychiatrisch attest nodig. De lobbygroep wil echter dat ook 16-jarigen zonder enig attest en op eenvoudig verzoek een nieuw gender kunnen bekomen bij burgerzaken.

Sinds vorig jaar kan iedereen (vanaf 18 jaar dus) bij het gemeentehuis langs gaan om van ‘geslacht’ te veranderen. Hierna volgt een zogenaamde bedenktijd van drie maanden. Als deze periode verstreken is kan de aanvrager op het gemeentehuis de aanvraag valideren. Dan start een administratieve procedure waarbij de geboorteakte aangepast wordt. De aanvrager krijgt dan een nieuwe identiteitskaart en een nieuw rijksregisternummer. Opmerkelijk: Wie wil terug veranderen heeft dus wel een psychiatrisch attest nodig.