Naarmate de verkiezingsresultaten vorige week binnensijpelden werd duidelijk dat Groen geen ‘groene golf’, ondanks initieel goede peilingen, kon realiseren. Zo gaat de partij er – voor het Vlaams Parlement – met ‘maar’ 1,4 procent op vooruit. “Niemands positie staat ter discussie”, reageert Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman tegenover De Morgen.

Hoewel de partij door de klimaatspijbelaars de wind in de zeilen had, konden de groenen de virtuele winst in de peilingen niet verzilveren. “Bij Groen zitten te veel mensen die allemaal hetzelfde zijn: ze hebben dezelfde achtergrond, hetzelfde referentiekader, denken op dezelfde manier”, liet Freya Piryns in De Morgen optekenen naar aanleiding van de ‘overwinningsnederlaag’. “Zo vergeten we soms dat er ook andere mensen zijn, buiten die bubbel. Maar ook die moeten we bereiken en bij elkaar brengen”, klonk het.

Ook de strategie om maar twee kopstukken uit te spelen, namelijk Meyrem Almaci en Kristof Calvo, was volgens Piryns niet verstandig. “Wouter Van Besien en ik waren blijkbaar niet meer nodig, maar ook de kopstukken uit andere provincies kwamen weinig aan bod. Ook dat bedoel ik met de arrogantie die in de rangen was geslopen. Het zou allemaal wel vanzelf gaan. Maar dat is geen persoonlijk falen, dat ligt eerder aan de lijn uitgezet door de partijtop”, klonk het kritisch.

Calvo? “Hij irriteert te veel”

Zaterdag kwam de politieke raad van Groen, het partijorgaan bestaande uit vertegenwoordigers van de leden en mandatarissen, samen om de verkiezingsuitslag te analyseren. Intern had men onder meer kritiek op het voorstel om bedrijfswagens fiscaal onaantrekkelijker te maken. Zo bleef antwoorden op de vraag of en hoeveel bezitters van een bedrijfswagen zouden verliezen doorheen de campagne lastig.

De strategie om maar twee boegbeelden te gebruiken, namelijk Calvo en Almaci, werd bekritiseerd. Opmerkelijk? Ook topman Calvo werd (persoonlijk) geviseerd. Zo stelt een partij-ancien tegenover De Morgen dat de Mechelse kopman te veel zou irriteren. Eerder had politiek analist Rik Van Cauwelaert al zijn vraagtekens geplaatst bij het hyperkinetische gedrag van Calvo“. De groenen sluiten evenwel de rangen en nemen de verantwoordelijkheid collectief op. “Niemands positie staat ter discussie”, klinkt het bij Meuleman.

Lees meer:

Calvo nu al zeker van overwinning: “Ik ga Jambon opeten”