In de Franse stad Grenoble hebben twee plaatselijke zwembaden noodgedwongen de deuren moeten sluiten na een boerkini-actie van moslimvrouwen. Dat meldt NOS. Het dragen van een boerkini is er verboden, maar dat is niet naar de zin van de moslimgemeenschap. 

Europa kreunt nu al enkele dagen onder de verschroeiende hitte. In Frankrijk worden recordtemperaturen tot liefst 45 graden Celsius gemeten. Om die zinderende hittegolf door te komen, zijn mensen massaal op zoek naar verkoeling. Zwembaden of andere zwemgelegenheden draaien overuren, maar in Grenoble sluiten de zwembaden de deuren.

Boerkini’s zorgen voor ophef

De stad ziet zich genoodzaakt om die maatregel te nemen nadat afgelopen zondag een groep moslimvrouwen met boerkini’s actie voerde in één van de openbare zwembaden. Het dragen van een boerkini in de zwembaden is verboden, maar dat is niet naar de zin van de moslimgemeenschap en mensenrechtengroepering Alliance Citoyenne. Zij organiseerden de symbolische actie.

Een groep van een dertigtal moslimvrouwen trok zondag met hun boerkini’s naar het openluchtzwembad Jean Bron in Grenoble om te protesteren tegen het boerkiniverbod.

De badmeesters konden met veel moeite de moslima’s uit het zwembad verwijderen, maar uit vrees voor nieuwe incidenten hebben de badmeesters de stad gevraagd om de zwembaden te sluiten. Het is immers niet de eerste keer dat moslima’s met boerkini’s voor ophef zorgen in een Frans zwembad. Ze kunnen de veiligheid van de badgasten niet garanderen als ze zich ook moeten bezighouden met de heisa die de boerkini’s veroorzaken, stellen de badmeesters.