In een undercovervideo van ‘Project Veritas’ – een conservatieve onderzoeksjournalistieke organisatie van James O’Keefe – is te horen hoe Google de herverkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) in 2020 wil verhinderen. Ook beweert een werknemer dat Google “handmatig” mensen op YouTube censureert. Opmerkelijk: de video van Project Veritas werd intussen door YouTube verwijderd.

De monopoliepositie van tech-giganten als Google ligt al langer onder vuur aan beide kanten van het Amerikaanse politieke spectrum. Zo was de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) in het verleden kritisch voor Google. Ook de linkse presidentskandidate Elizabeth Warren (Dem.) pleitte voor het opbreken van Google.

Herverkiezing Trump verhinderen

In de undercovervideo die werd gepubliceerd door ‘Project Veritas’ is te horen hoe Jen Gennai, het hoofd van ‘Verantwoordelijke Innovatie’-afdeling van Google, zich verzet tegen de plannen van Warren. In dat geval zou het moeilijk zijn om “de volgende Trump-situatie” te voorkomen, aldus Gennai.

Een anonieme getuige wijst er ook op dat YouTube – dat onderdeel is van Google – doelbewust personen censureren die zij als ‘rechts’ beschouwen. Het gaat daarbij niet enkel om conservatieven, maar ook linkse en liberale persoonlijkheden die kritiek hebben op zowel links als rechts.

“Google viseert wat zij rechtse nieuwscommentatoren beschouwen. Dus dat omvat Tim Pool, Dave Rubin, [Pool en Rubin zijn bezwaarlijk rechts te noemen, red.] Steven Crowder en een heleboel andere rechtse mensen”, zegt de werknemer. “Zij beslissen dat ze willen dat deze meningen geen brede weerklank mogen vinden. En […] zij beslissen welke inhoud de gebruikers mogen zien.”

Handmatige censuur

Volgens dezelfde getuige worden deze stemmen handmatig gecensureerd. Google beweert zelf dat dit automatisch gebeurt op basis van algoritmes. “Ze grijpen handmatig in en verwijderen de inhoud van hun servers en zeggen dat de algoritmes dit hebben gedaan”, zegt de werknemer.

De werknemer beweert ook dat het bedrijf na de overwinning van Trump in 2016 veranderde. “Het is een hoogst bevooroordeelde politieke machine die erop gebrand is nooit meer iemand zoals Donald Trump aan de macht te laten komen”, klinkt het.