In interne documenten van Google worden conservatieve persoonlijkheden zoals Jordan Peterson, Dennis Prager en Ben Shapiro als “nazi’s” omschreven – Prager en Shapiro zijn beiden Joods. De documenten werden bemachtigd door de conservatieve onderzoeksjournalistieke groep ‘Project Veritas’. Eerder deze week pakte ‘Project Veritas’ uit met een undercovervideo waarin te horen zou zijn hoe Google probeert  de herverkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) te verhinderen.

De conservatieve onderzoeksjournalistieke groep ‘Project Veritas’ pakt uit met interne e-mails van de ‘transparantie en ethiek’-groep van Google. Daarin omschrijft Google-werknemer Liam Hopkins conservatieve persoonlijkheden zoals Jordan Peterson, Dennis Prager en Ben Shapiro als “nazi’s”. Prager en Shapiro zijn beiden Joods.

“Nazi’s”

“Als we begrijpen dat PragerU, Jordan Peterson, Ben Shapiro en dergelijke nazi’s zijn die hondenfluitjes gebruiken […]”, staat er te lezen. Daarop wordt gesuggereerd om de voornoemde figuren niet meer te laten verschijnen tussen de aangeraden video’s van gebruikers op YouTube.

“Ik denk niet dat het correct identificeren van extreemrechtse inhoud onze mogelijkheden te boven gaat. Maar als dat zo is, waarom gaan we dan niet akkoord met het voorstel […] om de suggestiefunctie uit te schakelen”, klinkt het.

“Volgende Trump-situatie” voorkomen

In een undercovervideo die eerder werd gepubliceerd door ‘Project Veritas’ is te horen hoe Jen Gennai, het hoofd van ‘Verantwoordelijke Innovatie’-afdeling van Google, een “volgende Trump-situatie” wilde voorkomen.

“Google is herhaaldelijk duidelijk geweest dat het werkt als een betrouwbare bron van informatie, zonder rekening te houden met het politieke standpunt. In feite heeft Google geen enkel idee van politieke ideologie in zijn rangen”, schrijft diezelfde Gennai nu in een blogpost.