Aan het Zuid in Gent, een belangrijke slagader voor het openbaar vervoer, zaait een bende van jonge Romazigeuners flink wat onrust. Ze omsingelen, bedreigen en bespuwen mensen die ‘s avonds alleen op de baan zijn en trachten hen te bestelen. Dat rapporteert Het Laatste Nieuws. De ordediensten staan machteloos, want zo’n jonge kinderen kunnen niet opgesloten worden, noch bestraft. Recent werd ook actrice Mieke Bouve (Merlina) lastiggevallen: “Ik voel me niet meer veilig in mijn eigen stad.” Opmerkelijk, want Boeve is tevens gemeenteraadslid in Gent voor Open Vld, de partij van burgemeester Mathias De Clercq.

Zo’n 15-tal kinderen, afkomstig uit allicht hoogstens 5 Romafamilies, vallen mensen dag in dag uit lastig rond het Zuid. Als men mensen niet besteelt, worden ze beschimpt of bespuwd. De veiligheidsdiensten zijn op de hoogte, maar het parket kan weinig doen. “We kennen het probleem, onze recherche en het parket zijn ermee bezig”, zegt korpschef Filip Rasschaert wel via Het Laatste Nieuws. Maar de wet stelt duidelijk dat kinderen jonger dan 14 niet naar een gesloten instellingen mogen gestuurd worden. Kinderen van 12 tot 14 worden eventueel naar een internaat gestuurd als de jeugdrechter een ‘problematische opvoedingssituatie’ vaststelt, maar daar lopen ze veelal weg, of worden ze simpelweg ‘opgehaald’ door de familie. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen voor de jeugdrechter worden geleid, maar veel meer dan een berisping of wat toezicht kunnen zo’n jeugddelinquenten niet krijgen. Problematisch, want de situatie met de jeugdbende escaleert sinds eind 2018, rapporteert Het Laatste Nieuws verder.

“We raden onze chauffeurs aan altijd melding te doen van incidenten, bijstand te vragen indien nodig en de politie te bellen”, zegt De Lijn-woordvoerder Tom Van Der Vreken. “Het is niet de bedoeling dat ze zelf tussenbeide komen. Wij staan ook in contact met de stad en de politie, en wisselen informatie uit.” Een duurzame oplossing blijkt dit echter niet.

Vrouwelijke slachtoffers van jonge Zigeunerbende Zuid worden slet genoemd en bedreigd met de dood

Afgelopen vrijdag werd zo nog actrice Mieke Bouve, bekend als ‘Boogschutter’ uit jeugdreeks Merlina en tevens actief als Open Vld-gemeenteraadslid in Gent, lastiggevallen. Rond 23u00 wachtte ze er op de tram terwijl een groepje van 5 Zigeunerkinderen, “de oudste hoogstens 12 jaar”, er tevens rondhing.

(Lees verder onder de tweet.)

“Toen er een tram aankwam, gingen ze eraan hangen, waarop de chauffeur boos uitstapte. De kinderen kwamen bij mij staan en een steward stuurde ze weg, met de waarschuwing dat ze geen mensen mochten lastig vallen. Maar eens die tram verdwenen was, kwamen de kinderen terug. Ze begonnen mij lastig te vallen, draaiden de hele tijd rond mij, noemden mij hoer en slet. Ze vroegen waar ik woonde, of ik nog lang zou blijven, en kwamen heel dreigend over. […]”, zo getuigt Bouve in Het Laatste Nieuws. “Toen ik een Lijn-chauffeur naar de parking zag gaan, heb ik hem aangesproken. Ik was compleet van mijn melk. De kinderen stoven weg, alle kanten uit. Die vriendelijke meneer heeft mij dan naar huis gebracht. Nachten heb ik ervan wakker gelegen. Ik voel me niet meer veilig in mijn eigen stad.”

En twee dagen daarvoor werd nog een vriendin van Bouve, Liliane Vandenheede, op nagenoeg precies dezelfde manier lastig gevallen. Bij Vandenheede waren ze echter met meer. “Bij mij waren het een 10-tal kinderen, tussen 6 en 12 jaar oud”, klinkt het zo. “Ze vroegen eerst een euro, omsingelden me, noemden ook mij hoer en slet en ander fraais. Ze bespuwden me, deden teken dat ze mijn keel zouden oversnijden en begonnen aan mijn tas te trekken. Gelukkig kwam de bus toen aan. De chauffeur sprong uit zijn voertuig, riep dat ik de politie moest bellen en zette de achtervolging in. De kinderen verdwenen in het park en in de parking. De politie was heel snel [en] kon alle kinderen oppakken en identificeren. […] Maar blijkbaar kunnen ze niets doen, als 2 dagen later hetzelfde gebeurt, en tussendoor waarschijnlijk nog meer.”

Lees ook:

Gent: Zigeuners mogen voor €100 per maand blijven op terrein