Een Gents donorcentrum is maandagnacht gevandaliseerd. Onbekende activisten van de transgendergemeenschap hebben de gevel beklad met rode verf. “Hier ons bloed dat je niet wil”, zo kon men lezen tussen de rode spatten, en citeert ook BELGA. De activisten – die de anonimiteit opzoeken wegens het strafbaar karakter van hun actie – protesteren hiermee tegen een recente weigering van het Rode Kruis om bloedgiften van transseksuele personen te aanvaarden. Na onderzoek bleek immers dat zij een risicogroep vormen voor hiv-besmetting.

In een persbericht dat BELGA kon raadplegen lieten de vandalen weten zich “uitdrukkelijk uit [te] spreken tegen het discriminerende en transfobische beleid van het Rode Kruis”, zo klinkt het. “De recente beslissing om transpersonen te weigeren is enkel en alleen gebaseerd op vooroordelen en veronderstellingen, die duidelijk een transfobe oorsprong hebben.” 

Trans-vandalen: “Rode Kruis is discriminerend en transfoob”

De trans-activisten die vinden dat het Rode Kruis “de hele transgemeenschap bestempelt als een ‘risico’-groep en hen zo stigmatiseert, in plaats van zich te baseren op individueel gedrag”, lijken niet te begrijpen dat de de vragenlijsten die bloeddonoren moeten invullen algemene veiligheidsmaatregelen zijn omdat de individuele bloedtesten die worden afgenomen van iemand die reeds bloed gaf, niet 100% sluitend zijn.

“Er is nog te weinig bewijs dat giften van transgenders 100% veilig zijn”, klonk het vorige week immers nog bij woordvoerder Ine Tassignon over de overigens tijdelijke maatregel. En naast het bloed kan het Rode Kruis ook de veiligheid van de donor niet garanderen. Mannen kunnen normaliter immers meer centiliters bloed doneren dan vrouwen. “Bij personen in transitie is het moeilijk na te gaan hoe zij anatomisch en fysiologisch in elkaar zitten. Ze zijn niet helemaal man, niet helemaal vrouw.”

“Seksueel risicogedrag is belangrijke factor. De seksuele geaardheid is niet van belang”

Bovendien kan een vragenlijst die donoren moeten afnemen evengoed een niet-omgebouwde, heteroseksueel man/vrouw uitsluiten van donatie. De vragenlijst van het Rode Kruis let immers niet op seksuele geaardheid, maar wel op voorgaand (seksueel) gedrag. Met (onbeschermde) seks kunnen immers pathogenen overgedragen worden.

In 2017 werd echter nog bepaald dat mannen die ooit homoseks hebben gehad wel bloed kunnen geven, op voorwaarde dat men een jaar lang geen anale seks heeft bedreven. “Onze prioriteit bij bloeddonatie is de veiligheid van de patiënt die een bloedtransfusie nodig heeft. In dit verband is seksueel risicogedrag een belangrijke factor. De seksuele geaardheid is niet van belang”, zei toenmalig volksgezondheidsminister Maggie De Block (Open Vld) daar toen nog over.

Lees ook:

Homo’s mogen bloed geven