Geert Versnick, de Open Vld-politicus die na een hele reeks van schandalen en beschuldigingen een punt achter zijn politieke loopbaan in Gent en de Oost-Vlaamse provincie zette, heeft er toch nog niet genoeg van. Hij heeft een aanvraag ingediend om ereschepen van Gent te worden. Deze avond wordt hierover gepraat in de bevoegde gemeenteraadscommissie. De extreemlinkse PVDA vindt de aanvraag in ieder geval “hallucinant”. Dat staat te lezen in Het Nieuwsblad.

In 2017 nam Versnick ontslag na de stevige schandaalsfeer rond zijn figuur. Uit onkostennota’s bleek zo dat de toenmalige gedeputeerde voor zijn handelsmissies naar Vietnam tussenstops in Bangkok inlaste. Een aantal van die onkosten werden dubbel terugbetaald, en de onkosten die hij maakte zou hij dan nog eens als fiscale aftrekpost hebben gebruikt. Dit is het voorwerp van een onderzoek door het Brussels parket. Tot slot cumuleerde Versnick er op los, hetgeen vooral sinds 2017 en de Telenet-affaire politiek gevoelig is geworden.

Versnicks vingers blijven overigens nog steeds in bepaalde pap zitten. Een jaar geleden werd hij nog benoemd als bestuurder bij gasnetbeheerder Fluxys. Dat bedrijf is voor 90 percent in handen van de intergemeentelijke holding Publigas. De benoeming zou gebeurd zijn op aansturen van Open Vld.

“Versnick toont geen enkel schuldbesef”

“Versnick is de belichaming van zelfverrijking en belangenvermenging. Hij toont geen enkel schuldbesef. Hallucinant”, zo sakkert Gents PVDA-fractieleider Tom De Meester over Versnicks recente aanvraag tot ereschepen via Het Nieuwsblad. “Hoewel Versnick nog niet strafrechterlijk veroordeeld werd, is het overduidelijk dat hij niet ethisch heeft gehandeld.”

De titel van ereschepen wordt toegekend voor een “langdurige en eervolle” loopbaan als schepen en raadslid. Hij kan worden afgenomen “wanneer de betrokkene een straf- of tuchtrechtelijke veroordeling oploopt”.

Versnick was schepen van Openbare Werken in Gent van 2001 tot 2006 en hierna tot 2012 OCMW-voorzitter en schepen van Intercommunales. Na dat jaar werd hij ook gedeputeerde bestuurder in de provincie van Oost-Vlaanderen, maar bleef hij gemeenteraadslid. In 2017 hield de Open Vld-veteraan er echter mee op, na de heisa rond Thailand en onder vuur te zijn komen liggen omdat hij bestuurder was bij de inmiddels failliete Optima-bank van zijn vriend Jeroen Piqueur. Ook daar vonden verschillende onregelmatigheden plaats.

Lees ook:

Versnick (Open Vld) verdient meer dan menig profvoetballer

Na Kazachgate en Samusocial: België zakt in corruptie-index