Geert Versnick, de Open Vld-politicus die na een hele reeks schandalen en beschuldigingen een punt achter zijn politieke loopbaan in Gent en de Oost-Vlaamse provincie zette, is straks waarschijnlijk ereschepen in Gent. Opmerkelijk: Versnick zal – volgens BELGA – op de goedkeuring van Groen en sp.a kunnen rekenen, twee partijen die in het verleden hun neus ophaalden voor de politieke cultuur die de liberaal (volgens sommigen) vertegenwoordigde. Wel zouden de socialisten op de gemeenteraad benadrukken dat de aanvragers zich beter eerst zouden onderwerpen aan een ethische ondervraging.

De aanvraag van Versnick om ereschepen te worden werd eerder door het schepencollege ontvankelijk verklaard. De reden? Versnick werd nooit veroordeeld. Ook werd onlangs de fiscale fraudezaak tegen de liberaal geseponeerd door het parket. Zet de Gentse gemeenteraad straks het licht op groen, dan krijgt de controversiële liberaal de titel ereschepen. “Het reglement is het reglement”, klinkt het bij partijgenoot en Gents burgermeester Mathias De Clercq (Open Vld).

‘Nights in Bangkok’

Versnick is evenwel allerminst een onbesproken figuur. Zo nam hij in 2017 (noodgedwongen) ontslag na de stevige schandaalsfeer rond zijn figuur. Uit onkostennota’s bleek dat de toenmalige gedeputeerde voor zijn handelsmissies naar Vietnam tussenstops in Bangkok inlaste. Een aantal van die onkosten werden dubbel terugbetaald, en de onkosten die hij maakte zou hij dan nog eens als fiscale aftrekpost hebben gebruikt. Tot slot cumuleerde Versnick er op los, hetgeen vooral sinds 2017 en de Telenet-affaire politiek gevoelig is geworden. Ook was hij bestuurder bij de inmiddels failliete Optima-bank van zijn vriend Jeroen Piqueur, waar eveneens verschillende onregelmatigheden plaatsvonden.

Versnicks vingers blijven overigens nog steeds in bepaalde pap zitten. Een jaar geleden werd hij nog benoemd als bestuurder bij gasnetbeheerder Fluxys. Dat bedrijf is voor 90 percent in handen van de intergemeentelijke holding Publigas. De benoeming zou gebeurd zijn op aansturen van Open Vld.

“Goed voorzitter van het OCMW”

Versnick was schepen van Openbare Werken in Gent van 2001 tot 2006 en hierna tot 2012 OCMW-voorzitter en schepen van Intercommunales. Na dat jaar werd hij ook gedeputeerde bestuurder in de provincie van Oost-Vlaanderen, maar bleef hij gemeenteraadslid. “Vriend en vijand herinneren zich dat ik een goed voorzitter ben geweest van het OCMW. Ik heb dat gemoderniseerd en als schepen zorgde ik voor digitalisering”, klinkt het bij de liberaal zelf.

Om Versnick ereschepen te maken hebben de Gentse liberalen de steun van Groen en sp.a nodig. Hoewel Groen in het verleden de controversiële liberaal stevig aanpakte, lijkt de partij volgens BELGA bereid het verzoek van Versnick te steunen. Ook de socialisten gaan niet moeilijk doen. Wel zullen ze volgens BELGA in een tussenkomst stellen dat de aanvragers van een eretitel beter eerst zouden nagaan of ze er ethische recht op hebben.

Lees meer:

Na Kazachgate en Samusocial: België zakt in corruptie-index

Geert ‘Nights in Bangkok’ Versnick wil ereschepen Gent worden