De 26-jarige Candide H. uit het Oost-Vlaamse Baaiegem keerde twee jaar geleden terug van Syrië. De Brugse strafrechter veroordeelde de vrouw voor deelname aan terroristische activiteiten, maar omdat ze haar leven hier opnieuw heeft opgepikt, werd ze niet gestraft. Ook het parket eiste amper vier jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. De komende drie jaar heeft ze wel een verbod op sociale media. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

De jihad-moeder was in 2014 naar Syrië getrokken nadat ze zich tot de radicale islam had bekeerd onder de vleugels van Fahd Asamgi, gekend onder de strijdersnaam Abou Sabir Al-Belgiki. Die vocht voor de islamistische groepering Jabhat Ansar Al-Din, gelieerd met Al-Nusra.  Ze had de jihadist leren kennen op Facebook. In 2016 werd hij voor zijn deelname aan de gewapende strijd veroordeeld tot vijf jaar cel, maar hij zou in Syrië door een scherpschutter doodgeschoten zijn.

Haat voor ongelovigen

Nadat haar man was gesneuveld, bleek er van spijt niet veel te bespeuren bij de ‘jihad-moeder’. Op sociale media schreef ze over hem: “Je was een echte strijder, een echte soldaat. Ik ben zo trots op alles wat je deed.” Verder liet ze de wereld ook weten: “Mijn haat voor ongelovigen gaat dieper en dieper.” Na de dood van haar man verbleef ze bij een emir van een andere jihadistische groepering. Daar had ze contact met de uit Kortrijk afkomstige Syriëstrijders Olivier Calebout en Abdelmalik Boutaliss. Boutaliss pleegde later een zelfmoordaanslag in Irak.

In oktober beviel ze van haar eerste kind en op 7 december 2015 hertrouwde ze met een zekere Jean-Louis, een IS-strijder die verder nooit geïdentificeerd is geworden. Op Twitter en Facebook verheerlijkte Candice H., reeds omgedoopt tot Aicha, ondertussen de daden van IS. Ze poseerde volgens het Federaal Parket met wapens voor vlaggen van de terreurgroep. Ze tweette onder de naam ‘Umm Sabir’, handle: @wifeofAShaheedd. Vertaald is dit “vrouw van een martelaar“. Toen haar eerste kind geboren was liet ze weten te hopen dat die met begeleiding van Allah ook een martelaar zou kunnen worden

Terugkeer

Op 22 december echter was de liefde bekoeld en keerde ze hoogzwanger terug naar het Westen. Op dat moment stond de Islamitische Staat ook fel onder druk na onder meer stevige Russische bombardementen. Ze raakte Turkije binnen en werd opgepakt door de Turkse autoriteiten. Toen haar vader om een reactie werd gevraagd liet hij weten dat niemand zijn leven hoefde te riskeren voor haar. “Ik geloof niet dat ze wil breken met die radicale moslims”, “Voor je het weet, keert ze terug naar Syrië. Als mijn hand­tekening nodig zou zijn voor haar terugkeer, dan zet ik die niet.

Enkele maanden later kwam ze toch aan in Zaventem met haar kinderen van één maand en anderhalf jaar oud. Ze werd hier aangehouden en zat zes maanden in voorhechtenis. Zelf vroeg ze de vrijspraak omdat ze naar eigen zeggen alles uit liefde heeft gedaan. Iets waar de rechter haar nu in volgde.