N-VA-kopstuk Theo Francken leidt straks met partijgenoot Jan Jambon de onderhandelingen voor een nieuwe federale regering. De kans is volgens Francken klein dat zijn partij zonder staatshervorming in een federale coalitie stapt. “Met de PS kan je alleen onderhandelen over confederalisme”, liet hij optekenen in De Zondag“Andere opties zullen zonder de N-VA zijn.”

De grote winst van het Vlaams Belang bij de afgelopen verkiezingen noopte N-VA-voorzitter Bart De Wever tot het betrekken van die partij bij de Vlaamse regeringsvorming. Op federaal vlak werden dan weer geen gesprekken opgestart met het Vlaams Belang. Ook de PVDA lieten informateurs Reynders (MR) en Vande Lanotte (sp.a) links liggen. N-VA-kopstukken Theo Francken en Jan Jambon zullen straks die federale onderhandelingen leiden voor hun partij. Indien de N-VA deel wil uitmaken van een federale regering zullen ze rekening moeten houden met een sterke linkse stem in Wallonië. De oplossing daarvoor volgens Francken? Het confederalisme.

“Het is te veel geweest voor de mensen”

“Met de PS kan je alleen onderhandelen over confederalisme”, klinkt het bij de voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie. “Heb je dat economisch programma al eens gelezen? Gratis, gratis, gratis en een vierdagenwerkweek met behoud van loon. Dat is waanzin.”

De N-VA zag veel van haar kiezers vertrekken naar het Vlaams Belang. In zijn provincie Vlaams-Brabant wist Francken wel stand te houden. Het succes van VB is volgens hem te wijten aan de migratieproblematiek en het falende justitieapparaat. “De aanslagen op Zaventem, de Syriëstrijders in Vilvoorde en de moord op Julie Van Espen”, redeneert Francken. “Het is te veel geweest voor de mensen.”

Een Vlaamse minderheidsregering met de twee V-partijen is volgens Francken niet realistisch. Daarvoor is gedoogsteun nodig van een derde partij en zowel Open Vld als CD&V deden die deur al op slot. Een minderheidskabinet met gedoogsteun van het Vlaams Belang behoort daarentegen wel tot de mogelijkheden. “Maar laat ons eerst luisteren naar de voorstellen, en daarna zien wat mogelijk is”, stelt het N-VA-boegbeeld.

Lees ook:

Confederalisme moet van VBO-topman opnieuw in de diepvries