Het rechtsconservatieve Forum voor Democratie van Thierry Baudet sluit zich aan bij de Europese Conservatieven & Hervormers (ECR), dat is de fractie in het Europees Parlement waartoe ook de N-VA behoort. Dat schrijft De Morgen.

Thierry Baudet (FvD) had al eerder laten verstaan dat hij zich bij de ECR wilde aansluiten. Lijsttrekker Derk-Jan Eppink, die in het verleden opkwam voor de LDD van Jean-Marie Dedecker, ijvert al een tijdje voor toetreding tot de ECR. De FvD werkte in het verleden al samen met ACRE, de politieke partij van de ECR-fractie.

Verzet ChristenUnie

“Forum voor Democratie is zojuist toegelaten tot de ECR in het Europees Parlement. Bij acclamatie! Alleen ChristenUnie was tegen en verliet de zaal. De honden blaffen maar de karavaan trekt verder!”, reageerde Eppink na de bekendmaking.

Eerder tekende de Nederlandse linksconservatieve ChristenUnie verzet aan. “Forum wil een Nexit en wil dus niet hervormen maar breken. Daarom past Forum volgens de ChristenUnie niet bij de ECR-fractie”, klonk het toen bij monde van Peter van Dalen (ChristenUnie).

N-VA kijkt kat uit de boom

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de Britse Conservatieven de fractie in de loop van het jaar verlaten, indien de ‘Brexit’ zich voltrekt. In dat geval wordt de fractie gedomineerd door het Poolse rechtsconservatieve Recht & Rechtvaardigheid (PiS). De N-VA – die eerder tegen de toetreding van de rechtsnationalistische Zweden Democraten (SD) tot de fractie stemde – houdt zich momenteel op de vlakte over de veranderingen binnen de fractie.

“We zijn onze Europese positie momenteel nog volop aan het bekijken. De kans bestaat dat we elders, in een andere fractie, onderdak zoeken. Maar een verlengd verblijf bij de ECR is ook zeker nog mogelijk. Eind juni is de eerste zitting van het Europees Parlement, tegen dan zal onze partijraad beslissen over onze Europese toekomst”, zegt woordvoerder Joachim Pohlmann tegen De Morgen.