Verloopt alles volgens plan, dan neemt Bart De Wever het stokje van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) over. Huidig Antwerps schepen van Onderwijs, Jinnih Beels (sp.a), is in dat geval kandidaat-burgemeester, zo verklaarde ze op verkiezingsdag. Ook na de verkiezingen spreekt Beels die ambitie uit. “Ik zou liever hebben dat Beels met haar beleid in de media kwam en niet met postjes”, reageert Antwerps N-VA-fractieleider Johan Klaps.

Wanneer De Wever uit Antwerpen vertrekt komen eerste schepen Koen Kennis en schepen Fons Duchateau als logische opvolgers in beeld. De reden? Naast hun positie beschikken de twee heren al over Antwerpse bestuurservaring en onderhandelden ze mee het Bourgondisch bestuursakkoord. Eerder verklaarde verschillende sp.a’ers dat ze evenwel weinig heil zien in burgemeester Duchateau of burgemeester Kennis“De samenwerking loopt nu best vlot. Veel mensen verwachten het misschien niet van De Wever maar hij is trouw aan het bestuursakkoord. Zonder gedoe. Met Kennis of Duchateau wordt het straks moeilijker”, klonk het.

Beels daarentegen ziet het wel zitten om de sjerp over te nemen. “Ik wil gerust de sjerp van de burgemeester overnemen en waarnemend burgemeester worden”, verklaarde ze op verkiezingsdag voor de camera’s van VTM NIEUWS. Ook na de verkiezingen herhaalt Beels deze wens. “Als Bart De Wever daadwerkelijk minister-president wordt, dan komt er een vacature vrij en die kunnen wij met sp.a perfect invullen”, klonk het zondag in De Zevende Dag.

Klaps: “Socialisten hebben niets te zeggen over de verdeling van de mandaten bij N-VA”

Bij Antwerps N-VA-fractieleider Johan Klaps klonk meteen ergernis. “Als fractieleider in de gemeenteraad wil ik haar hiervoor tot de orde roepen. Eén uitschuiver bedekken we met de mantel der liefde. Twee keer – en dan nog dezelfde – is trop”, schrijft hij op Facebook. “Als De Wever minister-president wordt, verandert dat niets aan het aantal mandaten per partij en de afgesproken verdeling van bevoegdheden. Net zoals het niet aan N-VA is om te zeggen wie de derde sp.a-schepen moet worden, hebben de socialisten niets te zeggen aan de verdeling van de mandaten bij N-VA”, klinkt het.

Klaps geeft Beels ook een suggestie: “Misschien moet [ze] zich […] eerst bezighouden met de invulling van dat derde mandaat”. “En de blik ook gefocust houden op haar huidige bevoegdheden. Want dat is iets waar we het allemaal over eens zijn: onderwijs is de sleutel om het talent te ontginnen dat we broodnodig hebben en de volgende generaties Antwerpenaren alle kansen te geven”, klinkt het. In De Ochtend voegde Klaps er nog aan toe dat hij liever heeft “dat Jinnih in de media komt met haar beleid, als schepen van Onderwijs, en niet met de strijd om postjes”.

Lees meer:

De Wever weg uit Antwerpen? Beels gaat voor de sjerp