Zondag zette N-VA-kopstuk Theo Francken de deur voor een regeringsdeelname van het Vlaams Belang open. “Het cordon sanitaire, waar ik altijd tegen was, is de levensverzekering van Vlaams Belang en extreemrechts. Dat mag wel eens gedaan zijn”, stelde de populaire N-VA’er tegenover VTM NIEUWS.

Met de goede score van het Vlaams Belang kwam het cordon sanitaire – de afspraak tussen de verschillende partijen om nooit ofte nimmer met het Vlaams Belang samen te werken – (opnieuw) onder de aandacht. Voorstanders hiervan voeren aan dat het Vlaams Belang een racistische partij is en verwijzen daarvoor regelmatig naar de veroordeling van het toenmalige Vlaams Blok. De partij zelf spreekt dit tegen. Zo verwijzen de rechts-nationalisten naar een rechterlijke uitspraak waarin het Antwerpse hof van beroep oordeelde dat er geen bewijs was dat het “Vlaams Belang racistische of discriminerende tendensen zou vertonen“.

 Francken: “Je moet het VB niet negeren en luisteren naar het signaal van de mensen”

Francken zelf is – zo voert hij aan tegenover VTM NIEUWS – altijd tegen het cordon geweest. “Het cordon sanitaire, waar ik altijd tegen was, is de levensverzekering van Vlaams Belang en extreemrechts. Dat mag wel eens gedaan zijn”, klinkt het. Bij de gesprekken tussen zijn partij en de rechts-nationalisten “zullen we Vlaams Belang niet enkel electoraal kunnen wegen, maar ook inhoudelijk te weten komen wat ze waard zijn”.

Francken wil bekijken in welke mate het Vlaams Belang-programma overeenkomt met “ons programma en ideologie”. Tot nog toe grossierden de rechts-nationalisten – althans volgens de N-VA’er – in “totale juridische nonsens” zoals bijvoorbeeld de migratiestop.

Volgens Francken moet je “het VB niet negeren en luisteren naar het signaal van de mensen”. Een voorstel van het Vlaams Belang sluit de N-VA-kopman niet per definitie uit. “Ik lees altijd alle wetsvoorstellen rond migratie, of ze nu groen, rood of blauw komen, en beoordeel ze op hun merites. Er is teveel migratie geweest naar sommige wijken en het samenleven is daardoor onder druk komen te staan. Dat is allemaal waar. Maar nu moeten er haalbare en concrete voorstellen komen”, verklaarde hij volgens De Tijd tegenover VTM NIEUWS.

Francken aan de basis van succes Vlaams Belang?

Verschillende politieke waarnemers en oud-politici zoals ex-Europees Commissaris Karel De Gucht (Open Vld) zijn van mening dat Francken, met zijn harde communicatie over migratie, mee aan de basis lag van het electorale succes van Tom Van Grieken en co. Zelf kan de N-VA’er zich niet in deze kritiek vinden. Zo verwijst hij naar zijn eigen goede score in Vlaams Brabant. “Al die oude krokodillen, die ministers van staat in ontbinding”, zuchtte Francken.

Peiling: Twee derde Vlamingen tegen cordon sanitaire