Deze week heeft België zes kinderen gerepatrieerd uit een Koerdisch vluchtelingenkamp. Ten gevolge van een regeringsbeslissing in 2017 kunnen kinderen van IS-strijders jonger dan tien jaar in principe teruggehaald worden. Één van de zes kinderen blijkt echter meerderjarig te zijn. Volgens gewezen migratiestaatssecretaris Theo Francken (N-VA) is de timing van de regeringsactie niet toevallig: Na de verkiezingen en een week vóór de verkiezing van een nieuwe secretaris-generaal van de Raad van Europa, een post waarvoor uittredend minister Didier Reynders (MR) kandidaat is.

“Laat me duidelijk zijn, die kinderen zijn niet schuldig voor wat hun ouders hebben gedaan en zij moeten geholpen worden”, zei Theo Francken (N-VA) in De Zevende Dag over de zes kinderen die deze week gerepatrieerd werden. Die kinderen zijn in het kalifaat geboren of erheen ontvoerd door hun geradicaliseerde ouders. In 2017 kwam de federale regering – toen nog met N-VA – tot een akkoord om de kinderen van IS-strijders jonger dan tien jaar terug te halen. De laatste maanden verbleven de zes kinderen zonder hun geradicaliseerde ouders in een Koerdisch vluchtelingenkamp in Noord-Syrië.

“Waarom deed men dit niet vóór de verkiezingen?”

Vier van de inmiddels in België aangekomen kinderen zijn echter ouder dan tien jaar. Één van hen is zelfs meerderjarig. “Voor elk kind is er een uitgebreide analyse gebeurd door de veiligheidsdiensten in ons land”, zei Alexander De Croo (Open Vld) daarover. “Hun conclusie voor elk van de zes kinderen was dat het aanvaardbaar is om hen terug te halen.” In Nederland bleek zo’n analyse evenwel onvoldoende nadat twee kinderen bij hun geradicaliseerde grootouders werden geplaatst.

Volgens gewezen migratiestaatssecretaris Francken is het niet toevallig dat de Belgische regering net deze week heeft beslist om de repatriëring uit te rollen. Niet alleen omdat de verkiezingen nog maar net achter de rug zijn, maar ook omdat Didier Reynders (MR) zijn kandidatuur voor de post van secretaris-generaal van de Raad van Europa extra in de verf wil zetten. “Waarom deed men dit niet voor de verkiezingen?”, bedenkt het N-VA-kopstuk. “De operatie wordt nu groot uitgesmeerd via de VRT en met het regeringsvliegtuig.” 

Als één van de drie kandidaten voor de internationale topjob wil Reynders dus volgens Francken internationale punten scoren. Op de valreep, want volgende week bepalen de 47 lidstaten van de Raad van Europa wie de functie van secretaris-generaal krijgt. Die organisatie – niet te verwarren met de Europese Unie – is vooral bekend van het Europees mensenrechtenverdrag.