Gewezen migratiestaatssecretaris Theo Francken (N-VA) heeft nog eens de positie van N-VA tegen het repatriëren van IS-kinderen herhaald. Ten gevolge van een regeringsbeslissing in 2017 – toen nog met N-VA –  kunnen kinderen van IS-strijders jonger dan tien jaar in principe teruggehaald worden. En dat gebeurt binnenkort met “zes weeskinderen [want], zij zijn niet verantwoordelijk voor de onvergeeflijke fouten van hun ouders”, zo vertelt uittredend vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) deze ochtend op Radio 1. N-VA stelt daar echter vragen bij. Francken gelooft zo immers nauwelijks dat het écht om wezen gaat. “Als de juridische consequentie is dat de moeders en vaders mee terugkomen, haak ik af”, benadrukt Francken dan ook via Radio 1.

België bereidt momenteel een operatie voor om enkele IS-kinderen die in Koerdische kampen verblijven in Syrië te repatriëren. Dat werd woensdag bevestigd door buitenlandminister Didier Reynders (MR). Op Radio 1 heeft vicepremier De Croo meer informatie meegegeven over deze missie. “Er is beslist om 6 weeskinderen terug te halen. Het gaat over kinderen die geen ouders hebben. Hun ouders hebben onvergeeflijke fouten gemaakt, maar de kinderen hebben daar niet voor gekozen en zitten nu in verschrikkelijke omstandigheden.” Francken betreurt echter de huidige acties van de regering en waarschuwt voor de risico’s.

Vier van zes IS-kinderen die zullen teruggehaald worden niet eens jonger dan tien

Opvallend is dat vier van de zes IS-kinderen die zullen worden teruggehaald reeds ouder zijn dan tien jaar. Een van hen is zelfs geen kind meer, maar achttien jaren oud. Het akkoord dat de regering in 2017 hier rond maakte, ging nochtans duidelijk over kinderen jonger dan tien. Maar “voor elk kind is er een uitgebreide analyse gebeurd door de veiligheidsdiensten in ons land”, zegt De Croo. “Hun conclusie voor elk van de zes kinderen was dat het aanvaardbaar is om hen terug te halen. Ze zullen hier ook speciale begeleiding krijgen.”

Francken waarschuwt echter voor de mogelijke gevolgen, bijvoorbeeld wanneer de ouders toch blijken in leven te zijn. Veel IS-terroristen hebben zo al hun dood geveinsd, om ongestoord terug naar Europa te trekken na hun terreurleven in Syrië of Irak. “Er is een juridisch probleem. Het recht op gezinsleven zit vervat in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Er zijn een aantal procedures bezig en volgens mij gaan ze die ook allemaal winnen”, zo zei Francken deze ochtend op Radio 1.” Als je praat over baby’s, kinderen zeg je instinctief: ze kunnen er niet aan doen in welke wieg ze geboren zijn. Maar als de juridische consequentie is dat ook de moeders en vaders meekomen, dan haak ik af.”

Maar als de juridische consequentie is dat ook de moeders en vaders meekomen, dan haak ik af.

Bovendien, zo zegt Francken, “eigenlijk zijn die kinderen vaak officieel ook geen landgenoten, ze zijn niet ingeschreven. Het is daar een kluwen tot en met”, klinkt het nog. “We hebben hier meer dan 500 kinderen op de wachtlijst voor de pleegzorg, kinderen in problematische opvoedingssituaties. Die kinderen hebben ook aandacht nodig van onze samenleving.”

(Lees verder onder de tweet.)

IS-weduwes en -kinderen in staat tot terreur

Vorig jaar waarschuwden de Nederlandse en Belgische inlichtingendiensten nog voor het mogelijk gevaar die van IS-weduwes kan uitgaan. Dit omdat de rol toebedeeld aan vrouwen door extreme moslimorganisaties zoals IS sterk veranderd is. Zij krijgen steeds meer een actieve of zelfs militaire rol. En IS deinst er ook niet voor terug om kinderen op te leiden tot aanslagplegers of soldaten in hun trainingskampen voor jonge kinderen. “Ik vrees dat de oudste een moordmachine zal worden of dat al is”, zo zei een Nederlandse oma nog in 2018 via Humo met betrekking tot haar IS-kleinkinderen.

Deze week is men ook in buurland Nederland gestart met het terughalen van IS-kinderen. Hierbij zouden minstens twee vermeende wezen “op verzoek van de Nederlandse regering” door de Koerdische autoriteiten zijn overgedragen aan een delegatie van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook:

Tientallen Belgische jihadi-vrouwen vormen nog steeds gevaar