“Er zijn voor mij rode lijnen die niet overschreden kunnen worden, maar nee, het Vlaams Belang is niet racistisch.” Dat zegt ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in een interview op SudInfo vandaag. In het interview verdedigt Francken de lopende gesprekken met Vlaams Belang, herhaalt hij dat de N-VA gekant is tegen het cordon sanitaire en hamert erop dat de partij van Tom Van Grieken niet racistisch is. Ook het confederalisme wordt opnieuw aangehaald als duurzame federale oplossing.

Over de gesprekken die lopen op het Vlaams niveau tussen N-VA en Vlaams Belang houdt Francken de lippen dicht, “in tegenstelling tot de PS in Wallonië” met betrekking tot de formatie aldaar, maar Francken is wel duidelijk over de legitimiteit van de lopende onderhandelingen met het Belang.

Francken: “Nee, Vlaams Belang is niet racistisch, ik heb reeds op uw vraag geantwoord”

“De Vlamingen hebben gestemd voor een centrumrechtse regering met prioriteiten rond migratie, veiligheid, onderwijs, levenskwaliteit enzoverder”, zo vertelt Francken over waarom zijn partij met het Vlaams Belang onderhandelt. Al zijn er een aantal voorwaarden, zo blijkt. “Ik ben gekant tegen het cordon sanitaire, dat is een feit. [Maar] voor mij zijn er rode lijnen die niet overschreden kunnen worden. Als het Belang rechten van homoseksuelen wil intrekken, wordt het ‘neen’, nooit met mij. Als ze een racistisch discours uitstallen, tegen de mensenrechten, wordt het ‘neen’, nooit met mij… De N-VA is voor een inclusief nationalisme. […] Als het Belang geen inclusief nationalisme wil, wordt het voor ons ‘neen’, nooit met hen.”

Maar gevraagd of de partij van Tom Van Grieken racistisch is, is Francken duidelijk. “Neen, de partij is niet racistisch”, aldus de N-VA-kopman. En na aandringen van de interviewer: “Het Belang is niet racistisch, maar er zijn racisten die op hen stemmen, dat is waar… Het Belang wil een totale immigratiestop, dat is waar. Maar ik vind dat geen racistische positie, ik zeg louter dat dat niet realistisch is. Het is een compleet illusoire positie. […] En als een ‘migratiestop’ niet mogelijk is, ben ik ook er geen vragende partij voor. Ik wil een migratiepolitiek die strenger is, maar geen totale stop van migratie.”

Ook wanneer de interviewer het Vlaams Belang nog eens in de racistische hoek probeert te plaatsen door tegenstellingen aan te halen tussen Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) en voorzitter en hervormer Tom Van Grieken hapt Francken niet in het aas. “Wanneer u mij vraagt of het Vlaams Belang een racistische partij is, antwoord ik u: neen. Dat gezegd zijnde, ik ben het Belang niet. Ik ben van N-VA. U hebt me een vraag gesteld, ik heb u beantwoord. Ik ga niet praten over de onderhandelingen, ik ga [ook] niets meer uitweiden over dit onderwerp.”

“Het confederalisme blijft op tafel”

Het N-VA-kopstuk, dat op 26 mei zijn partij als stemmenkanon mee hielp overeind blijven, verdedigt tevens “zoals gezegd voor de verkiezingen” het confederalisme als federale oplossing.

“Het confederalisme zal, in dit geval, op tafel gelegd worden, ja… Dat is heel duidelijk. Er is een duurzame oplossing nodi, [maar] dat betekent niet het einde van België. Het land zal verder bestaan, met zijn vlag, met zijn Brabançonne, de koning, de Rode Duivels, de chocolade en zijn bieren”, zo klinkt het ten slotte. “Men moet stoppen met het confederalisme te verwarren met het einde van België.”

Lees ook:

Francken hakt in op MSM: “Wie betaalt die wereldvreemde vogels?”

Franstalig België: PS en Ecolo beginnen met onderhandelen