In een interview met Het Nieuwsblad heeft Theo Francken (N-VA) een lans gebroken voor het doorbreken van het cordon sanitaire. “Laat ons zeggen tegen het Vlaams Belang: hier is de bal, trap zelf eens naar doel”, klinkt het bij de voormalige staatssecretaris van Asiel en Migratie. Gesterkt door zijn persoonlijk resultaat en de communautaire tegenstelling met Wallonië legt hij een aloud N-VA-programmapunt nog eens op tafel: het confederalisme.

De discussie over het cordon sanitaire kende na de verkiezingswinst van het Vlaams Belang nieuwe hoogte- en dieptepunten. De meningen blijven evenwel verdeeld. Vooral binnen de N-VA zijn er verschillende stemmen die het cordon liefst naar de prullenbak zien verwezen worden. Zo was daar Zuhal Demir met een wel heel persoonlijke open brief en ook voorzitter Bart De Wever liet de deur op een kier. Een andere N-VA-prominent, Theo Francken, schaart zich resoluut achter zijn twee partijgenoten. “Het domste dat we nu kunnen doen, is Vlaams Belang meteen uitsluiten”, stelt hij in Het Nieuwsblad.

Confederalisme om uit de impasse te geraken

Bij andere partijen is het voorlopig nog koffiedik kijken. Zowel Gwendolyn Rutten (Open Vld) als Wouter Beke (CD&V) gaven al aan de deur voor het Vlaams Belang volledig dicht te gooien. Toch zijn er binnen de partijen van die twee voorzitters stemmen om het cordon op te blazen.

“Hier is de bal, trap zelf eens naar doel”, zou Francken zeggen tegen het Vlaams Belang. Een mogelijke samenwerking tussen de twee V-partijen ziet de burgemeester van Lubbeek dus wel zitten. “Maar laten we eerst hun voorstellen ook juridisch aftoetsen”, voegt hij daar nog aan toe. Ik wil weten in hoeverre hun kijk overeenkomt met ons programma en als er genoeg gelijkenissen zijn, kun je verder tot een volgende stap.”

Die volgende stap is voor de N-VA heel duidelijk een communautaire. “Aangezien er Vlaams stevig rechts is gestemd en in Wallonië heel links, moet ons confederalisme er gewoon komen”, klinkt het bij Francken, die bovendien samen met Jan Jambon de federale onderhandelingen zal voeren. Ook zijn voorzitter stuurde daar al op aan als antwoord op “deze ellende”. Dat confederalisme is volgens het N-VA-kopstuk niet de splitsing van België. “We blijven één land, met één leger en één nationaliteitswetgeving”, licht hij toe.

Lees ook:

Peiling: Twee derde Vlamingen tegen cordon sanitaire