Francesco Vanderjeugd, ooit de jongste burgemeester in het land, wil Open Vld-voorzitter worden. Sinds de nieuwste nederlaag van Open Vld, die huidig voorzitter Gwendolyn Rutten krampachtig maar met weinig succes als een ‘standhouden’ heeft willen spinnen, zijn de relaties binnen de liberale centrumpartij gespannen. “Het doet pijn te moeten vaststellen dat we met de liberale partij bij de laatste verkiezingen geen verhaal hadden tegen extremen, net nu dat meer dan ooit aan de orde is”, zo vertelt Vanderjeugd deze ochtend, iets meer dan twee weken na ‘Vlaamse Zondag’ op Radio 1. En ook Ruttens koppige anti-positie ten aanzien van grote winnaar Vlaams Belang wordt op de korrel genomen door Vanderjeugd.

De vloer onder Rutten wordt heter. Met Vanderjeugd heeft de politica haar eerste formele uitdager. Vanderjeugd – die met zijn 31 jaren zijn naam niet heeft gestolen – stelt zich nu openlijk kandidaat. Dat is opvallend, want de voorzittersverkiezingen vinden normaliter pas plaats in maart 2020, en Rutten heeft nog niet laten blijken een stap opzij te willen doen.

Vanderjeugd: “Open Vld had geen verhaal hadden tegen de extremen”

“Er is inderdaad nog geen vacature open”, bevestigt Vanderjeugd op Radio 1 deze morgen. “Maar ik wil het kenbaar maken, mij voorbereiden. Op 26 mei heeft de kiezer een signaal gegeven en dat moet je niet zomaar naast je neerleggen. Het is belangrijk dat we dat signaal warm houden. Er moet aan de boom geschud worden.”

De huidige burgemeester in Staden en oorspronkelijk kapper van beroep, die zelf naast een parlementszitje greep afgelopen 26 mei, heeft ook een analyse klaar over de recentste nederlaag van Open Vld. Die kostte de liberalen in het Vlaams parlement drie zetels en in de Kamer twee. “[…] Het doet pijn te moeten vaststellen dat we met de liberale partij geen verhaal hadden tegen extremen, net nu dat meer dan ooit aan de orde is. Dan denk je: we zijn een partij geworden van ‘vanalles’. We moeten terug naar de essentie: de politiek dichter naar de mensen brengen. Als burgemeester sta ik met de voeten tussen de mensen en dan hoor je dat ze het geloof in de politiek kwijt zijn. Ik wil de komende maanden tijd maken om naar de basis te gaan, om de basis opnieuw aan het woord te laten.”

(Lees verder onder de tweets.)

Ook bij Vanderjeugd blijft koppige anti-Vlaams Belang-positie belangrijk punt van kritiek

Ook opvallend: Ook Vanderjeugd bekritiseert Ruttens snelle anti-Vlaams Belang-communicatie op de avond van de verkiezingen zelf. Toen zei de Open Vld-voorzitster manifest dat haar partij “nooit met Vlaams Belang” zou besturen, nog voor de resultaten waren afgekoeld of alles was geteld. “Het is belangrijk om op dat moment een afwachtende houding in te nemen”, vindt Vanderjeugd daarentegen. “Op dat moment stond ik bij de basis, die wel geschoffeerd was door zo’n uitspraak. Ik denk dat ‘nooit samenwerken’ een gegeven is dat misschien in de sterren geschreven staat, maar op verkiezingsavond moet je eerst naar de basis luisteren.” Ook vanuit andere kringen bij de Open Vld weerklonk en weerklinkt nog kritiek naar aanleiding van deze positie van Rutten.

Niet iedereen blijkt echter tevreden met Vanderjeugd zijn enthousiasme en ambitie. Oostends burgemeester en Open Vld-kopstuk Bart Tommelein, zelf mogelijk kandidaat-voorzitter, zou zo boos geweest zijn volgens Vanderjeugd. Rutten reageerde dan weer neutraal. “Het is geen nieuw idee. En ja, Bart Tommelein was boos. Hij ziet dat vanuit zijn kant en soms verschillen we van mening. Hij heeft nog niet uitgemaakt wat hij wil doen, maar ik hoop op zijn geloof en steun”, zo liet Vanderjeugd nog optekenen via Radio 1. Rutten zelf zou dan weer neutraal tot licht bemoedigd gereageerd hebben. “Ik heb haar gisteren als eerste gebeld. Ze vertelde mij dat ze in mij gelooft en dat ik dat niet mag doen uit een profileringsdrang. Ik moet volgens haar een plan hebben en allianties sluiten. Maar dat heb ik vooraf net niet gedaan, omdat ik wil breken met die manier om aan politiek te doen.”

Lees meer:

Gwendolyn “Nooit met Vlaams Belang” Rutten onder druk