Nigel Farage (Brexit Party) zinspeelt op een alliantie tussen zijn partij en de Britse Conservatieven, op voorwaarde dat de volgende Conservatieve premier voor een ‘harde’ Brexit gaat. De Brexit Party van Farage ligt op dit moment voorop in de Britse opiniepeilingen. 

Nigel Farage (Brexit Party) lijstte een hele reeks voorwaarden op waar Boris Johnson – de waarschijnlijke toekomstige leider van de Britse Conservatieven – aan zou moeten voldoen om op zijn steun te kunnen rekenen. Johnson zou volgens hem komaf moeten maken met het akkoord dat aftreden premier Theresa May (Con.) met de Europese Unie heeft gesloten. In de plaats daarvan zou Johnson voor een ‘volledige’ Brexit moeten gaan, ook al zou dat tot de val van zijn regering en nieuwe verkiezingen leiden.

Pragmaticus

“Als Boris zou zeggen dat we op 31 oktober vertrekken op WHO-voorwaarden. Als Boris dat deed en hij bereid was om naar het Lagerhuis te gaan, om te worden weggestemd en een motie van vertrouwen te verliezen, om naar het land te gaan in een algemene verkiezing rond dat thema. Met de steun van mensen zoals ik zou hij een massale, klinkende meerderheid winnen”, zei Farage tijdens een live-evenement van The Daily Telegraph.

Toen hij daarop gevraagd werd of dat betekende dat hij met Johnson zou samenwerken, antwoordde Farage: “Ja, natuurlijk. Als hij bereid was om dat te doen, natuurlijk zou ik met hem willen samenwerken, natuurlijk zou ik dat doen. Ik zou met de duivel samenwerken als hij zich inzet om ons een echte Brexit te bezorgen.”

Ook binnen de Conservatieve Partij klinken er stemmen die pleiten voor een samenwerking. “We zullen tot een overeenkomst met Farage en de Brexit Party moeten komen. Ik denk dat hij een pragmaticus is. Ik vertelde hem: ‘Je hebt een keus Nigel. Je kan de kingmaker zijn. Je kunt ons helpen Brexit te bezorgen. Of je kunt de Conservatieve Partij vernietigen. Maar je kunt niet beide tegelijk doen. Beslis wat je wilt doen'”, zei Andrew Bridgen (Con.) tegen Breitbart News.