De Franstalige ecologisten zijn boos. Donderdag wordt in de Kamer de eed afgelegd door alle verkozenen. De installatievergadering zal voorgezeten worden door Patrick Dewael (Open Vld), het Kamerlid met de meest anciënniteit, maar hij zal hierbij normaliter geflankeerd worden door de twee jongste parlementsleden. En de daartoe behoort Dries Van Langenhove (26), oprichter van de alternatief-rechtse jeugdgroep Schild & Vrienden. Maar Ecolo-covoorzitster Zakia Khattabi eist nu dat dit voorkomen wordt. Dat rapporteert BELGA. Van Langenhove zelf is niet onder de indruk: “Links moet de democratie leren respecteren.”

Volgens Khattabi dreigt Van Langenhove het imago van de Kamer ‘nog verder te bezoedelen’, zo zegt ze in dinsdag in een gesprek met BELGA. Dit zou het geval zijn als de rechtse politicus een prominente plaats krijgt tijdens de eedaflegging, gezien normaliter ook gepland is. Maandag werd duidelijk dat Van Langenhove eindelijk, na een onderzoek van bijna 10 maanden, formeel in verdenking is gesteld. Dit omtrent overtredingen tegen de racisme-, negationisme- en wapenwet.

Khattabi wil niet dat Van Langenhove “onze instelling nog eens bevuild”

Het parket en ook de VRT lieten weten dat de formele inverdenkingstelling en het bijhorend verhoor niets te maken hebben met de eedaflegging aanstaande donderdag, maar voor Khattabi is dit wel degelijk relevant. “Met deze inverdenkingstelling wordt het stilaan onaanvaardbaar. We kunnen onze instelling niet nog eens laten bevuilen”.

De ecologiste haalt verder aan dat Van Langenhove onder voorwaarden is vrijgelaten (hij moet een geleid bezoek maken aan de Dossinkazerne in Mechelen). Volgens Khattabi is dat voldoende reden voor de bureauleden van de uittredende Kamer om te voorkomen dat Van Langenhove donderdag naast voorzitter Dewael mag plaatsnemen.

Ook Vlaams Parlement zal rechtse jongelingen vooran krijgen bij eedaflegging

De rechtse opiniemaker en politicus laat de klaagzang van Ecolo in ieder geval niet aan zijn hart komen. “De Vlaamse kiezers hebben mij democratisch verkozen als jongste volksvertegenwoordiger in de Kamer. De regels schrijven voor dat ik bij de openingszitting vooraan zal zitten. Dat Ecolo onze democratische wetten aan de kant wil schuiven verbaast me niet, maar ook zij moeten zich aan de regels houden”, zo zegt Van Langenhove zelf aan onze redactie. “Het volk kiest haar volksvertegenwoordigers, en het volk heeft mij verkozen. Links moet eindelijk de democratie eens leren respecteren.”

Eerder liet ook politiek veteraan Herman De Croo (Open Vld) weten om kortstondig zijn zetel in het Vlaams Parlement op te nemen. Dit om te voorkomen dat oudgediende Filip Dewinter (Vlaams Belang) de eden aldaar zal afnemen. De Croo zal dit echter doen geflankeerd door de jongste leden van het Vlaams Parlement: Vlaams Belang’ers Filip Brusselmans (21) en Adeline Blancquaert (23).

Lees ook:

Van Langenhove formeel in verdenking gesteld

De Croo zet Dewinter hak, maar zal toch met 2 VB’ers eden afnemen