De Duitse Groenen willen alle industriële landbouw verbieden als zij aan de macht komen. De maatregel maakt deel uit van hun klimaatplan. De Groenen zijn op dit moment de grootste partij in de Duitse opiniepeilingen.

De partij is van plan om een fonds ter waarde van ten minste 100 miljard euro op te richten om klimaatprojecten – zoals de bouw van dammen, herbebossing en milieuvriendelijke vervoersprojecten – te financieren. Dat kondigde Katrin Göring-Eckardt, de fractieleider van de partij in de Bundestag, aan. Göring-Eckardt maakte nog niet bekend of het plan gefinancierd zou worden met belastingverhogingen.

‘Verbotspartei’

De Duitse Groenen willen daarbij de industriële landbouw verbieden. In het verleden werden de Duitse Groenen al als ‘Verbotspartei’ gezien. Zo werd hun voorstel om een verplichte vegetarische dag in te voeren in 2013 nog op hoongelach onthaald. Volgens Christian Lindner van de liberale FDP dromen de Groenen “van een vleesloos land”“Wie veganist wil zijn, is vrij om dat te doen, maar de rest van ons moet niet verboden worden om onze schnitzel te eten”, zei Lindner vorige week.

Volgens Göring-Eckardt is de Duitse bevolking nu echter klaar voor drastische klimaatmaatregelen. “Veel mensen hebben nu begrepen dat de dingen fundamenteel gaan veranderen. De vraag is of we zelf de veranderingen doorvoeren of ons laten wegvagen door de klimaatcrisis”, zegt Göring-Eckardt. “Wat we voor de boeg hebben, is een monumentale taak die de hereniging [van Duitsland] zelfs overstijgt, omdat het enorme investeringen over een korter tijdsbestek vereist.”

Groenen op kop in opiniepeilingen

Mogelijk krijgt Duitsland na de verkiezingen in 2021 een groene bondskanselier. De Duitse Groenen zijn momenteel de populairste partij in de opiniepeilingen. De partij is in die peilingen zelfs groter dan de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel. Vooral in de steden doen de ecologisten het goed.