PS-voorzitter Elio Di Rupo sluit een regering met de N-VA formeel uit. Of toch niet? Of toch wel? Voor de verkiezingen stelde de Franstalige socialist dat men de keuze had tussen “een regering met de N-VA en zonder de PS, of met de PS maar zonder N-VA”. Vanmorgen in La Première was een regering met de Vlaams-nationalisten, mits ze hun communautaire programma lieten vallen, wel mogelijk. Iets later verklaarde de socialist op Twitter dat hij niet wenst te regeren met de N-VA.

Voor de verkiezingen sloten zowel N-VA als PS een eventuele samenwerking uit. “Het is een regering met de N-VA en zonder de PS, of met de PS maar zonder N-VA”, klonkt het bij Di Rupo. Vanmorgen, in La Première, leek de PS-voorzitter een andere mening te zijn toegedaan.

Laat de N-VA haar communautaire programma vallen, “dan zou het een heel ander universum kunnen zijn”. “Ik geloof dat de burgers vandaag vooral concrete oplossingen vragen voor hun alledaagse leven: koopkracht, extra inkomsten, gezondheidszorg… Ze vragen helemaal niet dat we ons in een nieuwe staatshervorming storten. We moeten er alles aan doen om dat te vermijden”, klonk het aanvankelijk. Verder verklaarde de PS-voorzitter dat hij “geen exclusieven” stelt. Later in de ochtend veranderde Di Rupo zijn boodschap. “De PS wenst niet te besturen met de N-VA”, klonk het koud.

Wat met de marxisten? “De poort naar de PTB staat open”

In Wallonië blijft volgens Di Rupo de deur voor de PVDA/PTB openstaan. Eerder waren de marxisten evenwel weggelopen omdat – althans volgens Raoul Hedebouw en co – de PS spelletjes speelde. Dat de PVDA/PTB gisteren niet inging op hun uitnodiging voor een derde gesprek is volgens Di Rupo “onaanvaardbaar”. De Franstalige socialisten willen nog steeds een “zo progressief mogelijke regering” vormen in Wallonië. “De poort naar de PTB staat open”, verklaarde Di Rupo vanmorgen. Ook gedoogsteun van de PVDA/PTB beschouwt de PS-voorzitter als een optie.

PVDA/PTB-kopstuk Hedebouw heeft volgens VRT NWS evenwel zijn vragen bij de oprechtheid van Di Rupo. “Het is moeilijk om te geloven dat Di Rupo nog oprecht is als hij de deur wil openlaten voor PTB, om dan te spreken van een oorlogsretoriek vergelijkbaar met het ‘politburo’. En om vlak daarna N-VA niet meer uit te sluiten nadat hij heeft gezegd dat hij ‘nooit met de N-VA’ wil besturen”, stelt Hedebouw.