De nieuwe generatie socialisten kiest vol voor de oppositie, zo liet toekomstig Kamerlid Melissa Depraetere in Radio 1-programma ‘De Ochtend’ verstaan. “Op het partijbureau is [het] inderdaad de lijn dat wij ervoor kiezen om oppositie te voeren de komende jaren en dat wij in geen geval in een rechtse regering zullen meestappen”, klonk het.

De sp.a kampt, door de verkiezingsnederlaag, met interne strubbelingen. Zo kreeg voorzitter John Crombez heel wat kritiek van Hans Bonte, sp.a-burgemeester in Vilvoorde, en oud-sp.a-voorzitter Bruno Tobback. Het gevolg? Gisteren, op het partijbestuur, bood Crombez zijn ontslag aan. Dit werd evenwel geweigerd door het partijbestuur. Tot er nieuwe voorzittersverkiezingen komen blijft Crombez aan het roer staan. Bijgevolg zal de West-Vlaming ook (eventuele) formatiegesprekken voeren.

Jongeren pleiten voor oppositiekuur

Hangt het van de nieuwe generatie sp.a-politici af, dan blijven die formatiegesprekken zonder resultaat. “Ik denk dat wij nu niet in een positie zijn om mee te besturen, dus zijn wij vragende partij om vanuit de oppositie te werken”, stelde (aspirant) nieuwbakken Kamerlid Melissa Depraetere.

Een dergelijke oppositiekuur kreeg, althans volgens Depraetere, ook de steun van het partijbureau. “Op het partijbureau is dat inderdaad de lijn dat wij ervoor kiezen om oppositie te voeren de komende jaren en dat wij in geen geval in een rechtse regering zullen meestappen,” klinkt het.

“Die boodschap is ook al telkens door onze onderhandelaars verkondigd en ik denk dat ik wel mag zeggen dat onze nieuwe jonge generatie daar heel hard achter staat”, aldus Depraetere in Radio 1-programma ‘De Ochtend’. Hannes Anaf, eveneens een nieuwkomer, volgt Depraetere. “Ik denk dat wij duidelijk de keuze maken voor oppositie, wij hebben de verkiezingen niet gewonnen”, klinkt het.

Lees meer:

Sp.a-voorzitter John Crombez biedt ontslag aan