Jean-Marie Dedecker (LDD) duwde bij de verkiezingen als onafhankelijke de Kamerlijst van de N-VA in West-Vlaanderen. Ook nu hij verkozen is, houdt hij vast aan zijn onafhankelijke positie. “Ik wil mijn ding doen als parlementair controleur van de regering”, zegt hij aan VTM Nieuws. Hij zal dus geen deel uitmaken van de N-VA-fractie onder leiding van Peter De Roover. Als fel ijveraar voor de vrije meningsuiting is Dedecker ook sterk gekant tegen het cordon sanitaire. “De levensverzekering van de traditionele partijen”, klinkt het bij hem daarover.

Met meer dan 40.000 voorkeursstemmen wist Jean-Marie Dedecker als onafhankelijke een Kamerzetel te bemachtigen in een provincie waar de N-VA heel wat kiezers zag vertrekken. In een niet zo ver verleden was Dedecker nog lid van Open Vld en heel kort van de N-VA, waar hij destijds door voorzitter Bart De Wever aan de kant geschoven werd. Die strijdbijl is inmiddels begraven en de voormalige judocoach steunde de afgelopen verkiezingen de West-Vlaamse lijst van de N-VA.

Parlementair controleur

In het federaal parlement zal Dedecker echter geen deel uitmaken van de N-VA-fractie. Dat houdt ook in dat hij geen stemrecht heeft in de commissies. “Ik wil mijn ding doen als parlementair controleur van de regering”, zegt hij. En dat geldt voor de burgemeester van Middelkerke ook als de N-VA in de federale regering zou zitten. De rol van “controleur” zal Dedecker invullen tijdens de plenaire vragenuurtjes, zoals ook Hendrik Vuye (V&W) dat deed sinds diens vertrek bij de N-VA. Een win-winsituatie volgens Dedecker, die al eens boude uitspraken durft doen: “Het feit dat ik alleen zetel brengt de N-VA ook niet in verlegenheid”, klinkt het bij hem.

Met Dedecker hebben de Vlaams-nationalisten ook een felle tegenstander van het cordon sanitaire in hun rangen. “Wij moeten het Vlaams Belang een kans geven”, zegt hij. “Het cordon sanitaire is de levensverzekering van de traditionele partijen. Zij blijven nu gewoon zitten, terwijl de bevolking heeft gekozen voor de N-VA en het Vlaams Belang.” Ook Theo Francken treedt hem daarin bij. Dedecker gelooft eveneens in een gedoogconstructie met het Vlaams Belang, zoals deze week ter sprake kwam.

Lees ook:

Bracke over besturen met Vlaams Belang: “Te veel verschillen”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE