De regeringsonderhandelingen gaan op de meeste niveau’s verder. In Vlaanderen kijkt men gespannen naar de geheime gesprekken, want de kans zit erin dat voor het eerst het Vlaams Belang zou kunnen participeren. De vraag is echter nog maar hoe dat zou werken, nu ook N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover laat weten dat een eventuele minderheidsregering slechts een secundaire B-piste is. “Een meerderheidsregering moet toch het uitgangspunt zijn.” Dat zei De Roover op Radio 1 deze ochtend.

Afgelopen weekend zou N-VA-voorzitter en Vlaams formateur Bart De Wever alweer hebben samengezeten met Vlaams Belang, nadat vorige week bekend werd dat de rechtsnationalistische partij ook mocht deelnemen aan de derde ronde. Het probleem is echter dat de twee V-partijen, de grootste en tweede grootste partij, net geen zetelmeerderheid hebben in het Vlaams Parlement. En een derde partij vinden is moeilijk, want Open Vld en CD&V blijven koppig vasthouden aan het cordon sanitaire. Een minderheidsregering zou daarom een optie zijn, maar N-VA-Kamerfractieleider De Roover laat nu weten deze niet de voorkeur geniet.

De Roover: “Met Van Grieken zit bij Vlaams Belang voor het eerst eenpoliticus die aan politiek wil doen”

“Wij willen een regering vormen die zo dicht mogelijk aanleunt bij ons programma. Bij voorkeur is dat een meerderheidsregering, dat blijft klaar en duidelijk de beste formule”, aldus de oud-VVB-voorzitter en huidige N-VA-kopman. “Als andere formules werkbaar zijn, tot daaraan toe, maar je wil niet de hond zijn die kwispelt naargelang de staart heen en weer gaat.”

In ieder geval zouden de onderhandelingen al “een heel eind opgeschoten [zijn]” en zouden hier “binnenkort de besluiten uit getrokken worden met wie we verder willen en kunnen”. N-VA blijft het Vlaams Belang wel zien als mogelijke partner. “Laten we ons niet meer verstoppen achter het ‘kartonnetje’ waar ‘cordon sanitaire’ op staat, maar op basis van inhoudelijke argumenten oordelen of we met het VB samenwerken of niet”. Maar, zo zegt De Roover nog, “gaat het Vlaams Belang politiek voeren zoals vroeger, alles of niets, of komen ze in een compromissfeer? Met Van Grieken (Tom Van Grieken is de voorzitter van het Vlaams Belang, red.) zit daar voor het eerst een politicus die aan politiek wil doen, maar dat zal hem wel confronteren met zijn achterban en verkiezingsretoriek.”

Federaal blijkt de hele puzzel nog moeilijker. De Roover kiest daarom resoluut voor confederalisme. “Wie daar koppig en dogmatisch neen op blijft zeggen, is degene die kiest voor onbestuurbaarheid. Ik vraag mij af of de anderen koppig zullen blijven zoeken naar de kwadratuur van de cirkel, of zich eindelijk zullen openstellen voor de enige democratische goeie oplossing.”

Lees ook:

Vlaamse minderheidsregering met Vlaams Belang en N-VA?