Voormalig minister en éminence grise van de Open Vld, Herman De Croo (81), werd afgelopen zondag verkozen voor het Vlaams Parlement. Vóór de verkiezingen had hij evenwel aangekondigd niet te zullen zetelen en op pensioen te gaan. Daar komt hij nu op terug: “Als ik niet ga zetelen, moeten de parlementsleden hun eed afleggen bij Filip Dewinter”, verantwoordt hij zijn keuze om toch – zij het voor “heel even” – te gaan zetelen. Dat liet hij optekenen in Het Nieuwsblad. Twee andere Vlaams Belang’ers zullen echter toch naast hem zitten tijdens de inzwering.

Traditioneel komen de nieuw verkozen Vlaamse Parlementsleden de vierde dinsdag na de verkiezingen samen. Dat is dit jaar op 18 juni. De traditie wil dan dat de parlementsleden de eed afleggen in de handen van een tijdelijke voorzitter, met name het parlementslid met de hoogste anciënniteit. Normaliter zou dat Filip Dewinter (Vlaams Belang) zijn, die van de Kamer naar het Vlaams Parlement gaat en al meer dan 30 jaar op de parlementaire teller heeft staan. Daar steekt Herman De Croo (Open Vld) nu een stokje voor door toch te gaan zetelen in het Vlaams Parlement. De liberaal had nochtans voor de verkiezingen aangegeven op pensioen te gaan.

“Om Dewinter de eedaflegging af te nemen, keer ik nog even terug”

“Om te vermijden dat de 123 andere Vlaams Parlementsleden de eed moeten afleggen in de handen van Dewinter, keer ik nog heel even terug”, verduidelijkt De Croo. Dat beschouwt hij als zijn democratische plicht. “Vijf jaar geleden heb ik het ook gedaan en ik heb me toen enorm geamuseerd”, klinkt het bij de liberaal die de taak naar eigen zeggen liever niet aan Dewinter wil overlaten.

Door die ‘democratische’ zet heeft De Croo geen recht op een uittredingsvergoeding van zo’n 570.000 euro. “Dat is dan maar zo”, zegt hij. “Ik was toch niet van plan dat bedrag op te nemen.” Hoe dan ook heeft De Croo geen recht op een uittredingsvergoeding indien hij beslist met pensioen te gaan. Die twee zijn niet cumuleerbaar. Normaliter bedraagt dit 6.283 euro bruto (maximaal parlementair pensioen plus andere ambtenaarspensioenrechten opgebouwd door onder meer te werken als burgemeester). Eventueel kunnen hier ook nog pensioenrechten bijkomen die zijn opgebouwd in de private sector.

Tevens opmerkelijk: De Croo zal dan wel Dewinter een hak kunnen zetten en het Vlaams Belang van één prominente rol beroven tijdens de inzwering, het reglement van het Vlaams Parlement gebiedt evenzeer dat voordat de voorzitter en de secretarissen van het parlement verkozen zijn, de twee jongste aanwezige Vlaamse volksvertegenwoordigers optreden als tijdelijk secretaris. En dat zijn Vlaams Belang’ers Filip Brusselmans (21) en Adeline Blancquaert (23).