De Dalai Lama heeft Europa gewaarschuwd voor de gevaren van de huidige grote migratiestromen richting het continent. Dat deed hij in een interview met BBC. Volgens de Dalai Lama moeten migranten op termijn terugkeren naar hun land van herkomst, anders zullen Europese landen moslimlanden of Afrikaanse landen worden, aldus de geestelijke leider. 

De Dalai Lama is de spirituele leider van het Tibetaans boeddhisme en geniet een enorm wereldwijd aanzien. In het verleden deed hij ook al verschillende keren over zich spreken vanwege zijn migratiekritische uitlatingen. “Europa, bijvoorbeeld Duitsland, kan geen Arabisch land worden”, zei hij eerder. “Duitsland is Duitsland. De vluchtelingen zijn met zo veel dat het moeilijk wordt in de praktijk. Ook vanuit een moreel standpunt denk ik dat vluchtelingen maar tijdelijk toegelaten mogen worden.”

“Hou Europa voor de Europeanen”

In een interview met het Britse BBC liet de Dalai Lama zich opnieuw uit over de migratieproblematiek. Volgens de geestelijke leider moeten vluchtelingen op termijn terugkeren. Indien dat niet gebeurt – zo waarschuwt hij – zullen Europese landen binnenkort moslimlanden of Afrikaanse landen worden. En dat mag niet het geval zijn.

“De Europese landen moeten vluchtelingen opvangen en hen onderwijs en een opleiding geven. Het doel moet dan zijn dat ze terugkeren naar hun eigen land”, zegt hij stellig. Op de vraag of deze mensen er niet voor mogen kiezen om in Europa te blijven, antwoordt hij: “Een beperkt aantal, oké, maar heel Europa uiteindelijk een moslimland laten worden? Onmogelijk. Of een Afrikaans land: ook onmogelijk. Ik denk dat ze zelf beter af zijn in hun eigen land. Hou Europa voor de Europeanen.”