Het Congolese leger heeft naar eigen zeggen zesentwintig terroristen gedood die lid zijn van een groepering die banden zou hebben met Islamitische Staat (IS). In het betrokken gebied – waar een zware ebola-epidemie woedt – vond in april al een aanslag plaats die werd opgeëist door IS.

Volgens legerwoordvoerder generaal Leon-Richard Kasonga viel de salafistisch-jihadistische Oegandese rebellengroep ‘Geallieerde Democratische Krachten’ (ADF) het Congolese leger aan in de buurt van het dorp Ngite. “Zesentwintig rebellen werden geneutraliseerd door het leger en hun lichamen werden gerecupereerd”, zei Kasonga.

Islamitische Staat en ebola

ADF opereert al meer dan twee decennia langs de grens tussen Congo en Oeganda. De Islamitische Staat (IS) eiste donderdag een aanval op waarbij tientallen slachtoffers zouden zijn gevallen. In april werd voor het eerst een aanval in het gebied opgeëist door IS. ADF heeft nooit openbaar trouw gezworen aan IS, maar volgens ooggetuigen in het gebied zijn de aanvallen die door IS werden opgeëist wel degelijk het werk van ADF.

In het gebied in Noordoost-Congo zijn meer dan een dozijn verschillende milities en gewapende bendes actief. De Congolese overheid heeft veel moeite om het gebied onder controle te krijgen.

Daarnaast wordt het gebied getroffen door de zwaarste Ebola-epidemie die Congo ooit heeft gekend. Geweld tegen hulpverleners is er ondertussen schering en inslag. Zo werd in april een Kameroense arts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedood.