Na de verkiezingen heeft de N-VA, althans op het eerste zicht, het confederalisme opnieuw uit de koelkast gehaald. “Het is tijd dat we wakker worden”, stelde Sander Loones, de communautaire specialist van de N-VA, in radio 1-programma ‘De Ochtend’. De topman van het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen), Pieter Timmermans, daarentegen ziet een nieuw rondje staatshervormingen niet zitten. “Het verleden heeft bewezen dat je niet én communautaire kwesties én sociaal-economische problemen kunt oplossen”, stelt hij tegenover Het Nieuwsblad.

Na de verkiezingen – toen Franstalig België duidelijk voor links koos en Vlaanderen naar rechts zwenkte – is het communautaire weer een ‘issue’. “Aangezien er Vlaams stevig rechts is gestemd en in Wallonië heel links, moet ons confederalisme er gewoon komen”, klonk het eerder bij Theo Francken.

Timmermans: “De druk gaat te groot worden”

Timmermans daarentegen pleit voor een snelle regeringsvorming. “Je moet het binnen de 145 dagen kunnen afronden. Dan zitten we ergens in oktober. Dan staat de Brexit voor de deur en moet van Europa de begroting binnen zijn. Geen begroting hebben in 2019 én in 2020, dat zal gevolgen hebben”, stelt Timmermans tegenover Het Nieuwsblad.

Het politieke landschap laat evenwel weinig coalities toe. Ook Timmermans weet naar eigen zeggen niet hoe het moet worden opgelost. “Uiteindelijk zullen er zeven of acht mensen in beperkte kring de koppen bijeen moeten steken, elkaar recht in de ogen moeten kijken en beslissen of een aantal dingen toch niet mogelijk zijn. Want op een bepaald moment wordt de druk voor de partijen zo groot dat ze ondanks de grote ideologische verschillen wel moeten samenzitten”, klinkt het.

Geen confederalisme

De N-VA haalde, door de sterk verschillende kiesuitslag in de verschillende gewesten, het confederalisme opnieuw uit de diepvries. Van Timmermans mag het communautaire er echter opnieuw terug in. “Het verleden heeft bewezen dat je niet én communautaire kwesties én sociaal-economische problemen kunt oplossen. Dat gaat niet. Gaat níét. En als je nu de begroting niet aanpakt en niets doet op het vlak van energie, werk en mobiliteit, dan krijg je in 2024 een zeer gevaarlijke cocktail. Met een slechte economie en meer werkloosheid”, laat de VBO-topman tegenover Het Nieuwsblad optekenen.

Indien men zowel het sociaal-economische als communautaire gaat behandelen, verliest men volgens Timmermans te veel tijd. “Je moet dus een keuze maken. Men kan proberen om binnen een bepaalde termijn een staatshervorming te onderhandelen. Maar het mag het sociaal-economische verhaal niet overschaduwen, want dan stevenen we recht op de muur af. Arbeid, mobiliteit en energie moeten primeren”, aldus de VBO-topman.