Zowel bij de liberalen als de christendemocraten ontstaat er ergernis over de gesprekken tussen N-VA en Vlaams Belang. Bart De Wever moet het been stijf houden om de Vlaamse kiezers het beleid te geven waarvoor ze gekozen hebben”, repliceert Vlaams Belang-onderhandelaar Chris Janssens in een opiniestuk op Knack.be.

Wat is nu de knoop waar Open Vld niet overheen kan?”, vroeg N-VA-fractieleider Peter De Roover gisteren nog op Radio 1. “Is het de schrik voor het etiket, voor de naam van een partij? Dan vind ik dat een beetje makkelijk.” Ook voor fractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) is het bizar dat Open Vld en CD&V hardnekkig ‘njet’ blijven roepen. “Ik besef dat het moeilijk is om een derde partij te vinden”, stelde Pas woensdag, “maar zij gaan het niet gemakkelijk hebben om op basis van inhoud te weigeren”.

Open Vld en CD&V moeten dus kleur bekennen, al is hun ‘kleur’ al van in het begin luid en duidelijk, zelfs bij klinkende kiesnederlagen: neen, niet met Vlaams Belang. Zo gooide Open Vld-woordvoerder Thomas Vanwing een ouder interview met Rutten nog eens op Twitter met als bijschrift ‘Chinese muur’.

Janssens: “De kiezer heeft duidelijk gekozen voor een Vlaams en rechts beleid”

Volgens Janssens lijkt Rutten te doen uitschijnen dat de bal om het Vlaams Belang te lozen in handen ligt van de N-VA. “Niets is echter minder waar. De kiezer heeft duidelijk gekozen voor een Vlaams en rechts beleid. De Forza Flandria-idee indachtig dienen N-VA en Vlaams Belang nu schouder aan schouder een ultimatum te stellen aan Open Vld en CD&V. Ofwel respecteren die partijen de wil van de kiezer en steunen ze een Vlaams en rechts beleid, ofwel moeten ze op zoek gaan naar een alternatieve linkse meerderheid”, klinkt het.

Het probleem? CD&V en Open Vld moeten dan naar de marxisten van de PVDA kijken. Liberalen, christendemocraten, socialisten en ecologisten hebben immers niet voldoende parlementszitjes. “Indien N-VA en Vlaams Belang samen de hakken in het zand zetten, dwingen we de centrumpartijen met andere woorden om kleur te bekennen”, analyseert Janssens op Knack.be. Op die manier komen CD&V en Open Vld voor de keuze te staan: “of ze stippelen mee een beleid voor de komende jaren uit waar de kiezer voor heeft gestemd, of ze negeren de wil van de kiezer en hijsen een door de Vlaming ongewenst links bestuur in het zadel”.

Volgens Janssens is het “vandaag meer dan ooit tijd voor Vlaamse frontvorming”. “De twee Vlaams-nationale partijen hebben de teugels in handen om de Vlamingen het beleid te geven waarvoor ze gekozen hebben. Ik roep Bart De Wever dan ook op om het been stijf te houden. Niet alleen uit respect voor de kiezers van het Vlaams Belang, maar ook uit respect voor zijn eigen kiezers”, aldus de Vlaams Belang-fractieleider op Knack.be.