De CD&V zal voor het eerst geen deel uitmaken van de Brusselse regering, alwaar er steeds Nederlandstalige ministers moeten afgeleverd worden. Open Vld, Groen en ‘one.brussels’ van Pascal Smet (sp.a) hebben een akkoord kunnen sluiten en zo komt CD&V voor het eerst sinds de oprichting van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de oppositie terecht. “We zijn te braaf geweest”, denkt uittredend Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) nu via Radio 1.

De Brusselse hoofdstedelijke regering moet een parlementaire meerderheid genieten in beide taalgroepen. Maar dit jaar zal dat zonder CD&V zijn. Nadat de Duitstalige Gemeenschap als eerste een regeringsakkoord kon voorleggen na de verkiezingen van 26 mei, is nu ook de formatie in Brussel afgerond. CD&V is echter teleurgesteld, gezien Open Vld, Groen en ‘one.brussels’ de Nederlandstalige ‘taak’ alleen hebben volbracht.

CD&V na afstraffing over hele land: “Je wordt blijkbaar niet beloond door mee te besturen”

“Je wordt blijkbaar niet beloond door mee te besturen. 30 jaar lang hebben we nochtans constructieve oplossingen gezocht voor Brussel en zelfs partijen verzoend die amper verzoenbaar waren. Denk maar aan het Franstalige DéFi. Een regering vormen met die partij was niet gemakkelijk. Toch hebben we 4 procent verloren”, zo vertelt Debaets via Radio 1. Volgens de CD&V-politica is haar partij “te braaf geweest”.

Het discours van CD&V zou ook “te technisch” geweest zijn. “We moeten veel meer de taal van het volk spreken. Partijen die taal gebruikten die makkelijk te begrijpen was – of die nu klopte of niet – hebben het veel beter gedaan. Denk maar aan de one-liner dat we naar één stad moeten. Ook al is dat niet haalbaar. De harde roepers halen het meestal.”

Na de nederlaag op 26 mei die CD&V in een nieuw historisch dieptepunt duwde, wil de partij nu herbronnen – nochtans ook geen nieuw voornemen. “We gaan een brede basis binnen en buiten de partij bevragen om te weten te komen wat we anders moeten doen”, aldus nog Debaets. “Van het middenveld (ook al vormt ACV deel van de christelijke zuil, schoot deze vakbond geregeld met scherp op CD&V, red.) kregen we ondanks onze sociale agenda alleen maar kritiek en dat was heel bitter. Het was extra pijnlijk dat diezelfde mensen achteraf ook zout in de wonde strooiden.”

Lees ook:

CD&V kaatst bal terug naar Leemans: ‘Gebruikt taal Vlaams Belang’