In het Antwerpse Bornem is ophef ontstaan over de aanpassing van het plaatselijke zwembadreglement. Daardoor worden lange gewaden in te toekomst uitgesloten. Volgens CD&V gaat het om een “boerkiniverbod”. “Wij vinden het spijtig dat dit nodig is, en dat men met deze aanpassing meteen heel wat mensen uitsluit”, aldus Luc De boeck (CD&V) aan Het Laatste Nieuws

Een jaar geleden was er voor het eerst sprake van een boerkiniverbod in het plaatselijke zwembad Breeven te Bornem. Vlaams Belang pleitte in de gemeenteraad voor een boerkiniverbod omdat op korte tijd verschillende moslima’s met een boerkini het zwembad bezochten. Toenmalig sportschepen Greet De Bruyn (CD&V) wees het voorstel af, maar nu lijkt Vlaams Belang alsnog zijn gram te halen.

Boerkiniverbod?

Het reglement van het zwembad zal, nu CD&V niet langer mee bestuurt in Bornem, alsnog aangepast worden. Het nieuwe reglement stelt dat enkel zwemkledij tot boven de knie en tot de elleboog toegestaan is. Geen officieel boerkiniverbod dus, maar daar komt het in de praktijk wel op neer, zo vindt CD&V. “Dit is duidelijk een boerkiniverbod, dat eerder door Vlaams Belang werd gevraagd.”

“De meerderheidspartijen omschrijven het hier omfloerst, maar het gaat wel degelijk om een boerkiniverbod”, reageert Luc De Boeck (CD&V) aan Het Laatste Nieuws. “Wij vinden het spijtig dat dit nodig is, en dat men met deze aanpassing meteen heel wat mensen uitsluit. Wat met iemand met zware brandwonden of huiduitslag, die normaal gezien een badpak met lange pijpen draagt?”

Burgemeester Kristof Joos (N-VA) benadrukt dat het niet om een boerkiniverbod gaat. “We verduidelijken gewoon de voorschriften voor zwemkledij, zodat er geen discussies meer mogelijk zijn”, stelt hij. “Voor onze redders is het immers niet makkelijk om in te grijpen wanneer de zaken niet duidelijk omschreven zijn.”