De Franstalige christendemocraten kiezen op alle beleidsniveaus voor de oppositie. Dat weet VRT NWS. De reden volgens voorzitter Maxime Prévot“De kiezers hebben ons een heel duidelijk signaal gegeven op 26 mei”. De exit van de Franstalige christendemocraten heeft een aantal implicaties op de vorming van verschillende regeringen. Zo zal federaal Zweedse plus cdH en sp.a niet mogelijk zijn. De weg voor paars-groen daarentegen ligt open.

Het cdH was een van de verliezers in Franstalig België. Zo verloor de partij vier Kamerzetels en drie zitjes in het Waals Parlement. Deze week riepen al een aantal kopstukken, zoals Kamerfractieleidster Catherine Fonck, op om niet te gaan besturen. Vandaag raakte bekend dat voorzitter Prévot zich achter deze oproep schaart. “De kiezers hebben ons een heel duidelijk signaal gegeven op 26 mei”, citeert VRT NWS de cdH-voorzitter. “Dat signaal zegt dat de Brusselaars en Walen geen vragende partij zijn dat het cdH verantwoordelijkheid blijft opnemen”.

Coalitie tussen PS en MR onvermijdelijk

Waals zal een coalitie tussen de PS en de MR haast onvermijdelijk worden. De reden? De PS beschikt over 23 zetels. Kiezen de socialisten bijvoorbeeld voor de ecologisten van Ecolo, dan moet men nog een derde partner zoals de PTB erbij nemen, iets wat uitgesloten lijkt. Enkel een coalitie tussen PS en MR beschikt dan over een meerderheid in het Waalse Parlement.

Doordat het cdH in geen enkele regering stapt, is een Zweedse regering plus sp.a en cdH van de baan. Grosso modo blijven er dan nog drie mogelijkheden over. Een eerste betreft een paars-groene regering bestaande uit MR, Open Vld, sp.a, PS, Groen en Ecolo. Het probleem? Deze coalitie heeft geen meerderheid in Vlaanderen. Wel zou men de Vlaamse christendemocraten eventueel nog aan boord kunnen hijsen.

Een andere mogelijkheid betreft een zogenaamde ‘Bourgondische coalitie’ bestaande uit PS, sp.a, MR, Open Vld en N-VA. In dat scenario zou N-VA-voorzitter Bart De Wever evenwel moeten samenwerken met de Franstalige socialisten die al jaren de geprefereerde boksbal uitmaken.