De Vlaamse jongere heeft nog amper vertrouwen in de reguliere media. Nieuwsgebruikers onder de 35 jaar vertrouwen slechts in 28% van de gevallen het nieuws en de duiding dat ze voorgeschoteld krijgen via onze pers. Bij nieuwsgebruikers boven de 35 jaar is dat dan weer een pak meer, tot 61% van de ondervraagden. Deze resultaten blijken uit het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute for the Study of Journalism en dat brengt ook VRT NWS. Voor het onderzoek werden 75.000 mediagebruikers uit 38 landen bevraagd in januari en februari 2019. Dit via een online enquête. Voor België werden 2.008 personen bevraagd.

Jongeren in Vlaanderen vertrouwen amper de media. Dat blijkt opnieuw uit onderzoek van het Reuters Institute for the Study of Journalism. De resultaten zijn de afgelopen 4 jaar relatief stabiel gebleven. Dat is opvallend, want sinds die tijd was er onder meer Brexit, maar ook de verkiezing van Amerikaans president Donald Trump (Rep.) en vonden er evenzeer verkiezingen bij ons plaats. Vlamingen vertrouwen hun pers ook meer dan de Walen dat doen bij hun media. Enkel in Denemarken en Finland hebben (de oudere) gebruikers nog meer vertrouwen in het dagelijks nieuws.

Print kent mini-remonte maar blijft trend tegen zich hebben en jongere ook op internet kritisch

De trends inzake het al dan niet fysieke medium dat men gebruikt blijken echter – grotendeels – aan te houden. Online nieuws, inclusief sociale media, blijft de grootste bron, gevolgd door televisie. Print kent een mini-remonte, maar blijft in grote lijnen zakken. Opmerkelijk echter: nieuws via sociale media geïsoleerd zakt evenzeer in prevalentie.

Dat jongeren in Vlaanderen slechts in 28% van de ondervraagde gevallen onze media vertrouwen is overigens niet zomaar te wijten aan dat zij meer digitaal nieuws consumeren. Want ook op het net blijkt de jonge nieuwsgebruiker kritisch.

“Jongeren staan dus wel kritisch tegenover het nieuws dat ze online aangeboden krijgen”, zo citeert VRT NWS deskundige Ike Picone (imec-SMIT-VUB). “De focus op desinformatie die we in het nieuws gezien hebben, lijkt ook vruchten af te werpen. Jongeren checken zelf verschillende bronnen. 24% van hen stelt dat ze een bepaalde nieuwsbron niet meer volgen wegens weinig accuraat. We zien dat jongeren zelf stappen ondernemen om om te gaan met informatie. Dat gebeurt bij de oudere generatie minder.”