In Brussel heeft Laurette Onkelinx (PS) aangekondigd dat haar partij gesprekken zal opstarten met Ecolo en DéFi voor de vorming van het Franstalige deel van de gewestregering. De Open Vld, die aan Nederlandstalige zijde een akkoord heeft met Groen en ‘one.brussels‘ van Pascal Smet (sp.a), vraagt nu bedenktijd. Zij zouden namelijk graag samenwerken met hun Waalse zusterpartij MR.

De totstandkoming van de Brusselse gewestregering is een politieke compromis à la belge. Alvorens er in de tweetalige regio onderhandeld wordt over een regeerakkoord, vormen de twee taalgroepen apart een meerderheid. Aan Nederlandstalige zijde was er al snel na de verkiezingen een akkoord tussen Open Vld, Groen en de lijst ‘one.brussels‘ van Pascal Smet (sp.a). Nu heeft Laurette Onkelinx, voorzitter van de Brusselse PS-afdeling, aangekondigd gesprekken met Ecolo en DéFi op te zullen starten aan Franstalige kant.

Politiek ellebogenwerk van de liberalen

Omdat de Franstalige partijen de N-VA tot de oppositie hebben veroordeeld, is de Open Vld mathematisch onmisbaar geworden voor een Nederlandstalige meerderheid. Met dat voordeel in het achterhoofd voeren de liberalen nu de druk op richting PS om ook de MR bij de regeringsvorming te betrekken. Brusselse kopstukken Sven Gatz en Guy Vanhengel vroegen hun collega’s op Twitter al om “bedenktijd”. Onkelinx toonde zich van haar kant weinig onder de indruk nadat ook Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten haar gevraagd had de MR mee in het bad te trekken. “Ik begrijp haar, maar we moeten het federalisme respecteren”, onderstreepte ze aan VRT NWS“De MR zit niet in de volgende Brusselse regering.”

De Open Vld wil met die eis een geste terugdoen richting de Waalse liberalen. Bij de vorming van de federale regering in 2014 hadden die laatsten namelijk als voorwaarde voor hun deelname gesteld dat de Open Vld zou mogen mee besturen op Vlaams niveau en zo geschiedde toen.

Het één en ander kan ook invloed hebben op de vorming van een nieuwe Waalse regering. Daar lijken de PS en MR tot elkaar veroordeeld nadat onderhandelingen met de PTB afsprongen en de cdH voor een oppositiekuur koos.