De stad Brugge zal niet langer de organisatoren van het ijssculpturenfestival toelaten om hun evenement te organiseren in de stad. Dat brengt Het Laatste Nieuws. De beslissing komt er na een inschatting van onder meer schepen Minou Esquenet (CD&V). “We kiezen voor alternatieven die weinig tot geen impact hebben op het milieu en het klimaat”, zo luidt het. Organisator Alexander Deman is het echter ten stelligste oneens met zowel de beslissing als de drijfveer. Via Facebook toont hij de energiefacturen van het afgelopen festival. “Mijn festival consumeert de energie van slechts 10 gezinnen op jaarbasis. Energieverslindend voor ‘s lands meest bezochte winterevenement?”

Brugge wil het ‘duurzaamaan’ doen. Normaliter zou het ijssculpturenfestival van Bruggeling Alexander Deman eind dit jaar helemaal in het teken staan van Frozen 2, de langverwachte opvolger van de populaire tekenfilm ‘Frozen’. Maar daar heeft stad Brugge een stokje voor gestoken. Het bestuur – van CD&V, sp.a en Open Vld – vindt de activiteit namelijk te energieverslindend. Ook de schaatspiste op de Markt gaat weg, en er moet een energieneutrale piste komen in het Minnewater. “Duurzaamheid is de rode draad van onze nieuwe kerstactiviteiten”, zo vertelt schepen van Energie Minou Esquenet (CD&V) via Het Laatste Nieuws. “We kiezen voor alternatieven die weinig tot geen impact hebben op het milieu en het klimaat. Hier veranderen we dus resoluut het geweer van schouder.” Organisator Deman geeft echter op Facebook mee dat deze redenering vals is.

Ik afficheer m'n energiefactuur van het voorbije ijssculpturenfestival in Brugge openbaar, consumptie van energie voor…

Publiée par Alexander Deman sur Jeudi 13 juin 2019

“Jaarconsumptie van 10 gezinnen. Is dat veel voor ‘s lands meest bezochte winterevenement?”

“Ik afficheer m’n energiefactuur van het voorbije ijssculpturenfestival in Brugge openbaar, consumptie van energie voor een totaal bedrag van 26.176,24 euro incl. BTW”, zo schrijft de Bruggeling. “Stel dat een Vlaams gezin gemiddeld elke maand 200 euro aan energie betaalt, of 2.400 euro per jaar, dan consumeert mijn festival de energie van slechts 10 gezinnen op jaarbasis. Energieverslindend voor ‘s lands meest bezochte winterevenement?”

Maar Deman zal nu naar elders moeten met zijn populaire attractie. “Sinds 2002, dus zeventien jaar lang, zijn ijssculpturen een vertrouwd gezicht in Brugge. We hebben miljoenen bezoekers naar deze stad gelokt”, zegt hij nog in Het Laatste Nieuws. “De beslissing komt onverwacht, […] omdat wij [dus helemaal] niet zoveel energie verbruiken dan wordt aangenomen, anders zouden we niet kunnen samenwerken met Disney. Ik betreur de beslissing van de stad Brugge. We gaan nu koortsachtig op zoek naar een andere locatie.”

Opvallend: Het stadsbestuur zal wel investeren in verschillende nieuwe ‘lichtconcepten’. Dit om de nieuwe schaatspiste op het Minnewater te promoten.“Omdat we beseffen dat bezoekers niet meteen geneigd zouden zijn om die route te volgen, investeren we in een origineel lichtconcept langs het traject Stationsplein, Begijnenvest, Begijnhof en Wijngaardplein”, zo kondigt burgemeester Dirk De fauw (CD&V) nog aan. En “er komt ook een lichtconcept voor de bomenbaan op ’t Zand.”