Boris Johnson (Con.) – de gedoodverfde favoriet om de Britse premier Theresa May (Con.) op te volgen – dreigt ermee 44 miljard euro aan ‘uitstapkosten’ achter te houden tot Brussel een beter Brexit-akkoord aanbiedt.

Boris Johnson (Con.) – voormalig minister van Buitenlandse Zaken en burgemeester van Londen – wordt getipt als favoriet om aftredend premier Theresa May (Con.) op te volgen. In een interview met The Sunday Times zegt Johnson nu dat hij geen ‘uitstapkosten’ wil betalen aan de Europese Unie tot de EU een betere Brexit-deal zou aanbieden. De EU eist zo’n 44 miljard euro van het Verenigd Koninkrijk.

“Geld is een goed glijmiddel”

“Onze vrienden en partners moeten begrijpen dat het geld wordt vastgehouden totdat we meer duidelijkheid hebben over de weg vooruit”, aldus Johnson. “Geld is een […] goed glijmiddel om een goede deal te verkrijgen.”

Johnson belooft daarnaast de voorgestelde noodoplossing aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland – de zogenaamde ‘backstop’ – te schrappen. Tegelijkertijd wil hij de rechten van alle EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk garanderen. Hij wil ook dat Londen meer voorbereidingen treft om de schok van een eventuele ‘No Deal’ op te vangen.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.), die eerder zijn steun uitsprak voor Johnson, raadt het Verenigd Koninkrijk ook aan om het geld niet te betalen.