Betrapt! Zeewaardige boot smokkelt migranten voor kust Italië in sloepje

0
3555

Frontex, het EU-orgaan verantwoordelijk voor het bewaken van onze buitengrenzen, heeft een nieuwe methode ontdekt waarmee mensensmokkelaars in de Middellandse Zee aan de slag gaan. Met twee luchttuigen kon Frontex opmerken hoe een perfect zeewaardige vissersboot een lege sloep sleept tot ergens voor de kust van Italië. Eens gearriveerd op de bestemming wordt de kleine sloep volgeladen met illegale migranten en vaart ‘het moederschip’ weg, waardoor de ‘migranten in nood’ moeten gered worden. De Italiaanse autoriteiten hebben de vissersboot echter onderschept en hebben zeven vermoedelijke mensensmokkelaars gearresteerd. Ook de migranten zijn opgevist.

Een opvallende tweet van het Frontex-agentschap afgelopen maandag. “Wacht, wacht. Waarom sleept deze vissersboot een lege houten sloep in de volle zee???”, luidt het bijschrift. Maar wie het bijhorend filmpje bekijkt, krijgt het antwoord. De sloep wordt gebracht tot iets voor de kust van Italië, waarna de ‘vracht’ van de vissersboot – een 80-tal illegale migranten – worden ontscheept in de sloep.

Vissersboot is reeds in beslag genomen door autoriteiten Italië

“Met 80 personen in het sloepje geperst, vaarde de vissersboot snel weg. Het migrantenbootje begon dan traag te varen naar het Italiaanse eiland van Lampedusa”, zo luidt een verdere tweet van Frontex. “Dit was duidelijk een casus van een ‘moederboot’ gebruikt door criminelen om een grote groep van migranten overheen de zee te brengen naar hun bestemming, alvorens ze te ontschepen op een kleinere boot.” Een Frontex-vliegtuig en -drone volgden de twee boten tijdens enkele uren en lichtten daarbij de Maltese en Italiaanse overheden in.

Hierna organiseerde de Italiaanse overheid een “complexe operatie en werden de Guardia di Finanza (een gemilitariseerde politiedienst onder het ministerie van Financiën, red.) en de kustwacht uitgestuurd. Ze haalden het grotere vaartuig in en arresteerden de vermoedelijke mensensmokkelaars. [Ook] de migrantenboot werd in Italiaanse wateren onderschept.” ‘Het moederschip’ is in beslag genomen.

De meeste migranten zijn afkomstig van Bangladesh, Marokko en Libië. De meesten van hen droegen geen reddingsvest. Wat er met de migranten nu zal gebeuren, is afhankelijk van dossier per dossier. Asielaanvragen vanwege migranten uit veilige landen woorden veelal afgewezen.