Volgens Vlaams Belang-onderhandelaar Chris Janssens moet Bart De Wever het been stijf houden”. “De Forza Flandria-idee indachtig dienen N-VA en Vlaams Belang nu schouder aan schouder een ultimatum te stellen aan Open Vld en CD&V. Ofwel respecteren die partijen de wil van de kiezer en steunen ze een Vlaams en rechts beleid, ofwel moeten ze op zoek gaan naar een alternatieve linkse meerderheid”, klonk het gisteren. Beke daarentegen herhaalt dat zijn partij niet gaat besturen met de rechts-nationalisten. “We hebben ook een aantal principiële uitgangspunten en die zijn ook voor de informateur genoegzaam bekend”, liet hij in Radio 1-programma ‘De Ochtend’ optekenen.

Open Vld en CD&V moeten van N-VA en Vlaams Belang kleur bekennen. “Wat is nu de knoop waar Open Vld niet overheen kan?”, vroeg N-VA-fractieleider Peter De Roover eergisteren nog op Radio 1. “Is het de schrik voor het etiket, voor de naam van een partij? Dan vind ik dat een beetje makkelijk.” Ook voor fractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) is het bizar dat Open Vld en CD&V hardnekkig ‘njet’ blijven roepen. “Ik besef dat het moeilijk is om een derde partij te vinden”, stelde Pas woensdag, “maar zij gaan het niet gemakkelijk hebben om op basis van inhoud te weigeren”.

De ‘kleur’ van Open Vld en CD&V is evenwel al vanaf het begin duidelijk: neen, niet met Vlaams Belang. Zo gooide Open Vld-woordvoerder Thomas Vanwing een ouder interview met Rutten nog eens op Twitter met als bijschrift ‘Chinese muur’. Beke herhaalde vandaag in ‘De Ochtend‘ nog maar eens dat zijn partij niet met het Vlaams Belang zou gaan besturen. “Politiek gaat over inhoud en principes. Voor ons liggen die dicht bij elkaar. We zullen de teksten inhoudelijk beoordelen, maar we hebben ook een aantal principiële uitgangspunten en die zijn ook voor de informateur genoegzaam bekend”, klinkt het. Explicieter? “Wij besturen niet met Vlaams Belang, zo eenvoudig is het.”

PS en N-VA dragen de verantwoordelijkheid

Ook federaal verloopt de formatie stroef. Volgens de CD&V-voorzitter moeten zowel N-VA als PS hun verantwoordelijkheid opnemen “om het begin van een regering te maken”. “De eerste stap moet worden gezet en die is beide partijen samen rond de tafel te brengen”, klinkt het. Opmerkelijk, want net zoals de christendemocraten steeds stelden dat ze niet met het Vlaams Belang zouden gaan regeren, hebben de Vlaams-nationalisten van de N-VA steeds als uitgangspunt gehad dat men enkel over een staatshervorming zou onderhandelingen met de Franstalige socialisten.

Zowel PS-kopstuk Paul Magnette als N-VA’ers zoals Zuhal Demir merkten op dat er een soort ‘Dewaelcoalitie’ kon ontstaan. Patrick Dewael werd gisteren immers tot voorzitter van de Kamer verkozen met steun van paars-groen en CD&V. “Kinderachtig”, is Beke van mening. “Er is een algemene appreciatie voor Dewael. Maar dit zijn bijzondere omstandigheden. Elke fractie heeft op zichzelf een beslissing genomen om ervoor te zorgen dat er een Kamervoorzitter was. Allerlei afspiegelingen in de ene of andere richting, zijn vooral veel Spielerei, veel framing, en beantwoorden aan geen enkele realiteit”, klonk het op Radio 1-programma ‘De Ochtend’. In plaats van tot een gezamenlijke framing, zouden N-VA en PS volgens Beke “beter tot een gezamenlijke oplossing komen”.

Lees meer:

Chris Janssens (VB): “De Wever moet been stijf houden”

Patrick Dewael (Open Vld) voorzitter Kamer