De federale begroting blijft een zorgenkind. Zo zal deze volgend jaar, volgens de krant De Tijd, met 9,6 miljard euro in het rood gaan. “Wie denkt dat men opnieuw 500 dagen met communautaire avonturen kan verliezen, vergist zich”, klinkt het bij ontslagnemend minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).

Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) rapporteren vandaag, in het kader van hun informatieopdracht, aan koning Filip over het budgettaire plaatje. Veel goed nieuws gaat de vorst niet vernemen, weet De Tijd. Zo kon de krant cijfers van het Planbureau inkijken waaruit kan worden afgeleid dat het begrotingstekort volgend jaar oploopt tot zo’n 9,6 miljard euro.

Voor de komende federale regering is dit geen goed nieuws. Zo zal men – althans indien de volgende regering de doelstellingen van de regering-Michel wil eerbiedigen – op zoek moeten naar 9 miljard euro. Veel beleidsruimte zal de nieuwe regering dan ook niet hebben, ondanks dat verschillende partij beloofden om onder meer te investeren in Defensie.

Druk op de regeringsvorming

In principe starten de onderhandelingen voor een nieuwe begroting na de zomer. Op 15 oktober moet België haar staatshuishoudboekje naar de Europese Unie verzenden, iets waardoor de druk voor een nieuwe regering alleen maar zal toenemen. Het probleem? Een snelle regering lijkt er niet meteen in te zitten. Zo is een Zweedse regering aangevuld met sp.a en cdH niet meer mogelijk. Wat rest is een paars-groene coalitie (met een heel nipte meerderheid) of een ‘Bourgondische’ coalitie, waarbij N-VA zal moeten samenwerken met de PS.

Voor nieuwe communautaire onderhandelingen haalt minister van Financiën Alexander De Croo zijn neus op. “Wie denkt dat men opnieuw 500 dagen met communautaire avonturen kan verliezen, vergist zich”, citeert De Tijd de liberaal. “Een communautaire hold-up staat gelijk aan sociaal-economische achteruitgang”, aldus De Croo.