Vele Antwerpse scholen konden dinsdag geen lessen geven omdat er simpelweg te weinig leerlingen waren. Dit vanwege het Suikerfeest. Dat meldt Gazet van Antwerpen. Moslimleerlingen zijn dan gewettigd afwezig en aan de aanwezigheidslijsten te zien maakten zeer veel leerlingen daar gebruik van. 

Gisteren kwam de Ramadan, de islamitische vastenmaand, op zijn einde. Traditioneel wordt dat door moslims gevierd met het Suikerfeest, wat inmiddels ook in België een feestdag met gewettigde afwezigheid is voor scholieren. Op dinsdag bleven vele Antwerpse scholen dan ook opvallend leeg.

Geen les

In Borgerhout kwamen van de normaal ruim 600 leerlingen slechts “een paar” leerlingen naar school. Er werd dan ook geen les gegeven. “Voor ons is het typisch een dag om te vergaderen. De enkele leerlingen die er zijn, doen wat activiteiten, anders is het voor hen ook zo zielig. De leerkrachten komen wél volgens hun lessenrooster”, stelt de school aan Gazet van Antwerpen.

Ook in tal van andere scholen was er slechts een kleine minderheid van de leerlingen die opdaagde op de dag van het Suikerfeest. In het stedelijk lyceum Lange Beeldekens in Antwerpen-Noord was 75% van de leerlingen afwezig. Ook hier kon dus geen les gegeven worden. “Zij die wel aanwezig zijn, krijgen een vervangprogramma voor de lessen, met koken en zo”, klinkt het.

Basisschol De Schatkist in Berchem telt normaliter 350 leerlingen in de kleuter- en lagere school. Daarvan kwamen er amper 30 naar school dinsdag. In de daaraan verbonden middelbare school Sint-Willebrord-Heilige Familie waren welgeteld acht van de 120 leerlingen aanwezig. De school laat weten dat ook zij geen lessen hebben gegeven.

ADVERTENTIE