Opnieuw is een buschauffeur van De Lijn aangevallen. Deze keer in Antwerpen. De medewerkers van De Lijn zijn er spontaan beginnen staken. De chauffeur in kwestie – die lijn 30 tussen het Antwerpse Zuid en Borgerhout bedient – is enkele dagen werkonbekwaam. Dat brengt Het Laatste Nieuws. Het gaat deze keer echter niet om een allochtoon dadersgroepje, maar om “één gefrustreerde reiziger”.

Donderdag zou één van de lijn-30-chauffeurs lelijk zijn toegetakeld met een slag in het gezicht. Het slachtoffer is meerdere dagen werkonbekwaam verklaard. Op dezelfde lijn gebeurden in het recente verleden al meerdere agressiegevallen, waarna toen ook het werk werd neergelegd. Maar in tegenstelling tot heel wat andere incidenten met agressieve allochtone groepjes jongemannen, zou het hier echter “niet om hangjongeren of dergelijke [gaan], maar om één gefrustreerde reiziger. Die is dan overgegaan tot geweld omdat de bediening hem niet aanstond.”

Staking kan vandaag al opgelost worden, maar dat is momenteel niet zeker

Maar omdat geweld tegen De Lijn-personeel te veelvuldig voorkomt, is men evenwel aan het staken gegaan. “Het is het personeel zélf – en niet zozeer de vakbonden – die vanmorgen heeft beslist om niet uit te rijden”, zegt ACLVB-secretaris Olivier Coenen in Het Laatste Nieuws. “Het probleem met agressieve klanten zit dus blijkbaar erg hoog. Zeker op de ‘probleemlijnen’ zoals lijn 30 vragen we dringend meer maatregelen zoals extra toezichters en controleurs.” 

De staking zorgt voor “redelijk wat hinder”, zegt ook Anneliese Meynaerts, woordvoerster bij De Lijn, aan SCEPTR. “De acties treffen zo’n 11-12-tal buslijnen, wat een grote impact heeft voor het openbaar vervoer in de regio. De directie zal vandaag echter nog overleggen met de werknemers, maar het is momenteel te vroeg om daar resultaten op te vragen”, klinkt het nog. Gevraagd of er nu (extra) veiligheidsmaatregelen getroffen zullen worden, liet men weten dat “er […] reeds een veiligheidsplan [is]. Hierdoor zijn er al tal van maatregelen genomen, maar we gaan ook hier specifiek opnieuw naar kijken, maar we moeten nog even de gesprekken afwachten. Uiteraard is ieder agressiegeval er één te veel.”

Lees ook:

Opnieuw buschauffeur in het ziekenhuis geklopt door allochtoon